Autor receptu
Hanáčková Hana
Recept pro vás uvařila
Hana Hanáčková
Uherské Hradiště
(na fotografii vlevo)
Postup
Postup zmrzlina:
Tvaroh se smetanou smícháme, přidáme vanilkový cukr a postupně přidáváme cukr moučkový podle chuti. Je třeba pamatovat na to, že směs by měla být sladší, protože po zmrznutí část své sladkosti ztratí. Na závěr můžeme přimíchat skořici a jakékoliv ovoce nakrájené na velmi drobné kousky – například jahody jako v tomto případě. Směs nalijeme do uzavíratelné misky nebo do formiček na muffiny a dáme zamrazit.
Před konzumací je lepší nechat zmrzlinu chvilku odstát při pokojové teplotě, aby se lépe nabírala.
Postup sušenky:
1. Kávu smícháme s horkou vodou a rozmícháme.
2. V míse vyšleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce a vanilku.
3. V jiné míse smícháme mouku, sodu a sůl. Tuto směs postupně přimícháváme do máslové směsi a kombinujeme s přidáváním kávy. Po každém přidání řádně promícháme. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku.
4. Na závěr přimícháme oříšky, čokoládu, mandle, případně cokoliv jiného podle fantazie.
5. Těsto dáme odpočinout do lednice alespoň na ½ hodiny.
6. Lžičkou tvoříme dál od sebe na plechu hrudky, které nerozmačkáváme.
7. Pečeme na 180°C asi 10-12 minut až se hrudky roztopí v sušenky a zezlátnou.