Štamgast & Gurmán

Nejlepší barmani, baristé a teatendeři Česka se utkali v Brně

Nejlepší barmani, baristé a teatendeři Česka se utkali v Brně

25. 5. 2016 - Víkend plný skvělých výkonů barmanů, baristů a teatenderů, nápaditých drinků a dobré zábavy. Tak to v sobotu 21. a neděli 22. května vypadalo v brněnském hotelu Voroněž, kde se uskutečnila Konference České barmanské asociace (CBA). Každoroční konference se v novodobé historii asociace konala v jihomoravské metropoli poprvé.

Na sobotní členské schůzi byl již na třetí čtyřleté období do funkce zvolen dosavadní prezident CBA Aleš Svojanovský. Zbytek dne pak zaplnil program nominačního kola soutěže v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Za nejlepšího z osmi zúčastněných soutěžících odborná porota ve složení Stephanie Sieber, Jan Vlachynský a Eric Bouton vybrala Achima Šipla.

02702-Achim_Sipl_web.jpg

Obr. Achim Šipl

Ten tak národní kolo této soutěže vyhrál už počtvrté, jednou se mu dokonce podařilo získat i titul mistra světa. O tuto metu se bude snažit také letos, už za necelý měsíc v Praze. „Budu se snažit dostat alespoň do finálové šestice světového finále,“ prohlásil po sobotním republikovém triumfu.

Nabitou neděli hned ráno odstartovala soutěž teatenderů, vůbec první v historii této velmi mladé sekce CBA. Celkem startovalo deset soutěžících, v kategorii Příprava čaje se nejlépe vedlo Jaromíru „Čajomíru“ Horákovi, vítězem kategorie Degustace čaje se stal Karel Veverka z čajovny Leyaly. Oba teatendeři si vysloužili účast na světovém kole soutěže Tea Masters Cup v jihokorejském Soulu.

02702-teatenders_web_DSCF3197.jpg

Obr. Soutěžící Tea Masters Cupu, vedoucí sekce Jiří Boháč je vpravo

Globální myšlenkou Tea Masters Cupu je rozvoj čajového řemesla pomocí inspirace čerpané také z dalších gastronomických oborů tak, aby vznikaly nové čajové koncepty určené pro širší gastronomii. „Jsem nadšený z výkonů přihlášených soutěžících. Chytili jsme se příležitosti dát našemu snažení mezinárodní rozměr. Jsem přesvědčený o tom, že naši vyslanci ve světovém finále obstojí. Jsou to lidé, kteří léta pracují s čajem, školí, pořádají cateringy,“ uvedl vedoucí sekce Czech Teatenders Jiří Boháč.

Středobodem nedělní show v hlavním konferenčním sále byla exhibiční soutěž barmanů Grand Prix CBA. 21 nominovaných top barmanů tuzemské scény bylo rozděleno do 7 skupin po 3 účastnících (viz příloha). Předvedené výkony špičkových domácích mixologů nenechaly nikoho na pochybách, že dovednosti českých barmanů snesou přísná světová měřítka.

02702-matej_vztycena_web_CBA_2016-4741.jpg

Obr. Matěj Coufal s pohárem celkového šampiona Grand Prix CBA

Porota (Aleš Půta – Hemingway bar, Stephanie Sieber – Rakousko, Zdeněk Kaštánek – 28 Hong Kong Street Singapur) kromě vítězů jednotlivých skupin vybrala i celkového šampiona Grand Prix CBA, jímž se stal Matěj Coufal z brněnského baru Super Panda Circus. Za vítězství v prestižní exhibici, kdy pracoval s vodkou Ketel One podomácky infuzovanou cedrovým dřevem, obdržel namrazovač sklenic Thrill a zápůjčku vozu Volkswagen Tiguan od generálního partnera konference, společnosti ROS a. s.

„Čeští i slovenští barmani jsou ve světě známí dobrou technikou, což se dnes potvrdilo. Používali spoustu super zajímavých ingrediencí, hráli si s příchutěmi a kombinacemi. Na druhou stranu dobrá půlka z nich zvládala spíše jen základní angličtinu. V dnešní době by bylo potřeba lepší jazykové vybavenosti,“ zhodnotil Zdeněk Kaštánek půldenní maraton „českých barových Oscarů“.

02702-vlach_svoj_kast_spolu_web_DSCF3282.jpg

Obr. Zleva Jan Vlachynský, Aleš Svojanovský, Zdeněk Kaštánek

Exhibiční blok rozdělila kromě jiného jeho velmi přínosná přednáška, v níž Zdeněk Kaštánek prozradil, jakými zásadami a idejemi se při řízení singapurského baru řídí. Druhý přednášející večera, spolumajitel podniků Bar, který neexistuje a Super Panda Circus Jan Vlachynský, zase poodhalil, podle jakých vzorců se dá růst v gastro byznysu.

Součástí slavnostního večera samozřejmě bylo i předávání pohárů a ocenění. Barmanem roku 2015 v kategorii classic se stal Milan Zaleš, v kategorii flair pak Václav Abraham. Oba budou reprezentovat Českou republiku na konferenci mezinárodní asociace IBA v Tokiu. Mistrem kávy za loňský rok je Adam Troubil. Poděkování za přínos barmanství obdržel Ladislav Hejcman a nejvyšší ocenění CBA – Cenu Bohumila Pavlíčka – převzal dlouholetý viceprezident asociace Miroslav Černík.¨

02702-mistr_kavy_web_DSCF3348.jpg

Obr. Vyhlášení BARISTA ROKU,  MISTR KÁVY CBA roku 2015, kategorie Profi - vítězem je Adam Troubil (s pohárem), vedoucí kávové sekce CBA - Tomáš Zahradil je druhý zleva

 

02702-vitezove_s_pohary_web_DSCF3358.jpg

Obr. Zleva Milan Zaleš, Václav Abraham, Adam Troubil

 

02702-Hejcman_CBA_web_2016-4406.jpg

Obr. Ocenění za přínos barmanství - Ladislav Hejcman (druhý zprava)

 

02702-Cernik_CBA_web_2016-4429.jpg

Obr. Miroslav Černík (druhý zprava) obdržel Cenu Bohumila Pavlíčka

 

02702-Celek_barmani_CBA_web_2016-4646.jpg

Dle výstupu z registrace navštívilo konferenci za oba dva dny v součtu 1.045 osob. Obrovský byl též zájem o prohlídku rozestavěného Národního vzdělávacího centra CBA, k němuž v neděli od hotelu po hodině zajížděl nový model vozidla generálního partnera ROS, a.s. Volkswagen Transporter v osobní úpravě. Dopravní kapacitu poptávka překonala dvojnásobně.

„Zájem odborné veřejnosti jasně ukázal, že Brno je jedním z gastronomických center České republiky. Česká barmanská asociace bude nadále pokračovat v plnění vytyčených cílů, kterými jsou především zlepšování úrovně služeb v gastronomii, osvěta a také pokračující modernizace samotné organizace,“ poznamenal prezident CBA Aleš Svojanovský.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz