13. 6. 2016 - Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, regionální pobočka Šumava ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice pořádají 11. ročník soutěže Český kapr na téma jehy využití na dvoře císaře Karla IV.
Do soutěže se mohou přihlásit všichni profesionální kuchaři a kuchařky v kategorii SENIOR a žáci a studenti HŠ,SOŠ a SOU včetně nečlenů AKC ČR, jejichž věk v den finále nepřesáhne 21 let ( narozeni do 9.11.1993) v kategorii JUNIOR.
Závaznou přihlášku pro danou kategorii je nutné zaslat do 10.10. 2016 v elektronické podobě na adresu – email: slui@email.cz
1. Korespondenční část – soutěžící zašle vyplněnou přihlášku, zpracované kalkulace, technologické postupy a fotografii pokrmu.
Uzávěrka korespondenční části je 10.10.2016.
O postupu do finále budou soutěžící informováni telefonicky a písemně do 30.10. 2016.
Startovné 700,-Kč /včt.DPH– zaplatí vybraní finalisté na místě.
2. Praktická část – Do finále postoupí 12 juniorů a 12 seniorů z korespondenční části.
12 juniorů – losování pořadí proběhne ve čtvrtek 10.11.2016
12 seniorů – losování pořadí proběhne v pátek 11.11.2016
Korespondenční část - Soutěžní zadání:
Soutěžící vypracuje materiálovou kalkulaci 4 porcí / pro talířové podávání/
s fotografií hlavního jídla na bílém porcelánu.
Účastníci finále musí připravit stejné hlavní jídlo shodné z 1. kola.
Hlavní jídlo s přílohou na 4 porce s použitím dominantní suroviny filet z kapra. Nutno použít aspoň 150g filetu z kapra. Jídlo lze doplnit i jinou rybou, nebo masem. Pokrm je součástí tříchodového menu. Váha jedné porce masa nepřesáhne 250g.
- vyhotovení 4 porcí pokrmu včetně přílohy před veřejností
- časový limit na přípravu a výrobu soutěžního výrobku včetně výdeje je 45 minut + 5 minut na úklid pracoviště
- prezentace na jednotném porcelánu / klubový neboli talíř na speciality, který dodá pořadatel – kulatý talíř 31cm, bílý bez dekoru.
- suroviny na přípravu si zajišťuje a hradí soutěžící sám, dominantní surovina bude přidělena na místě
- soutěžící je povinen přivézt si veškeré pracovní pomůcky
- studio bude vybaveno konvektomatem, elektrickým sporákem, holdomatem, dřezem s tekoucí vodou, pracovní plochou a elektrickou přípojkou na 220 V.
Zásady pro hodnocení:
vypracování kalkulace, použití povinné dominantní suroviny filet z kapra, celkový dojem, novátorství, kreativita
organizace práce, čistota pracoviště, hygiena, osobní zručnost, moderní technika a postupy, celkový dojem, nápaditost, vůně a chuť výrobku, skladba a barevnost výrobku, presentace na talíři, dodržení časového limitu, vyváženost výrobku
Po sečtení výsledků porotou budou vyhlášeny výsledky soutěže a předány ceny vítězům. Vítězem se stane soutěžící, který získá největší počet bodů po sečtení bodových hodnocení od všech porotců.
Vyhodnocení odbornou porotou je konečné a závazné. Vymáhání výher právní cestou je vyloučeno.
Text: AKC ČR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.