Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sdělení Evropské komise podnikatele v pohostinství neuspokojilo

Sdělení Evropské komise podnikatele v pohostinství neuspokojilo

16. 6. 2016 - Evropská komise zveřejnila sdělení představující metodické pokyny pro aplikování evropské legislativy na tzv. „spolupracující“ či „sdílenou“ ekonomiku. Evropské odvětví pohostinství podporuje přístup, jenž předpokládá, že poskytovatelé služeb nabízející svoje služby trvalým způsobem budou považováni za obchodníky (živnostníky).

Dnes je zřejmé, že trvalé činnosti mají být považovány za činnosti obchodní. Případné nastavení prahů a zejména jejich prosazování s cílem zajistit rozlišení mezi příležitostnou a trvalou činností bude vyžadovat dobře koordinovanou spolupráci mezi různými hráči, včetně platforem, tak aby mohly instituce kontrolovat dodržování pravidel (např. pronajmutí bytu na stanovený počet dnů).

„Již v současné době je, mimo jiné, také velkým rizikem nedostatečné zajištění bezpečnosti hostů a samotných destinací. V současné době máme potvrzeno, že zahraniční turisté, ubytovaní takzvaně v soukromí, nejsou dle zákona registrováni u Cizinecké policie, což představuje za současné situace velké bezpečnostní riziko pro stát a jednoznačné porušování zákona. Navíc se jen v Praze jedná o více než 7500 bytových jednotek, což je čtvrtina celkové ubytovací kapacity města. Z pohledu zákazníka zde pak není zajištěna ani běžná ochrana například pro případ požáru a osobního bezpečí tak, jak ji musejí splňovat například hotely a penziony.“ Uvedl k problematice Václav Stárek, prezident AHR ČR.

02746-hotel-951598__180.jpg

Metodické pokyny uznávají, že se na poskytovatele služeb mohou vztahovat určité požadavky, jejichž splnění jim teprve umožní přístup na trh, jako je schvalování obchodní činnosti či povinnost opatřit si licenci. Odvětví pohostinství vyzývá instituce k zavedení registrace činností tak, aby bylo možno podnikat další kroky v případě nesplnění požadavků ze strany poskytovatele. Mezi odpovědnosti platforem by tak měla patřit povinnost zveřejňovat pouze takové nabídky, jež registrační požadavky splnily.

Dobře si všímáme toho, že zajištění ochrany spotřebitele zůstává pro Evropskou komisi klíčovou otázkou, a to i v rámci spolupracující ekonomiky. Avšak přístup založený na předpokladu, že by se případ od případu vyhodnocovalo, kdo splňuje kvalifikační předpoklady k tomu být považován za obchodníka/živnostníka a kdo nikoliv, není realizovatelný, zejména s přihlédnutím k neustále se obměňujícím milionům nabídek zveřejňovaným na různých platformách a také zvláště tehdy, pokud se platformy do procesu nezapojí.

 

Text: Ing. Václav Strárek, prezident asociace hotelů a restaurací ČR, ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz