20. 6. 2016 - Moravští a čeští vinaři dosáhli na další velký úspěch. Na mezinárodní soutěži vín Muvina Prešov získali šest titulů Šampiona a dvě velké zlaté medaile. Účast našich vín finančně podpořil Vinařský fond, organizačně ji zajišťovalo Národní vinařské centrum.
Moravští a čeští vinaři velkolepě navázali na výsledky soutěže Muvina Prešov z minulého roku. Zatímco loni se jim podařilo získat tři ze sedmi nejvyšších ocenění, letos obsadili nejvyšší pozice ve všech kategoriích kromě jediné!
Šampiony soutěže se tak stala vína
Ryzlink rýnský, 2006 z Vinařství Josef Valichrach v kategorii suchých bílých vín
Děvín, výběr z hroznů 2015 z Vinařství Štěpán Maňák mezi bílými víny z aromatických odrůd
Alibernet, slámové víno 2015 z vinařství Oldřich Drápal v kategorii přírodně sladkých vín
Frankovka rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Rovenius jako nejlepší z vín růžových
Merlot, 2012 z Vinařství Josef Valihrach mezi červenými víny
Staré díly rosé, brut z Vinařství Josef Valihrach jako nejlepší šumivé víno
Vína Merlot, 2012 Josefa Valihracha a Rulandské modré, výběr z hroznů 2011 z Vinařství Plešingr zároveň získala dvě ze tří udělených velkých zlatých medailí. K tomu přidali moravští a čeští vinaři dalších 46 zlatých medailí. Podle počtu ocenění tak Česká republika suverénně ovládla soutěž, a to dokonce i před domácími Slováky.
"Je to obrovský úspěch pro celé moravské a české vinařství. Něco podobného se na soutěžích někdy podaří domácí reprezentaci. Že by ale podobným způsobem v soutěži dominovali hosté, to skutečně nepamatuji," říká ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.
Odborné komise hodnotila celkem 420 vzorků vín ze 13 zemí světa. Udělila při tom 3 velké zlaté medaile a 127 zlatých medailí. V komisích zasedli i někteří zástupci moravských a českých vinařů, mezi jinými například Vladimíra Seidlová, Josef Valihrach, Radomil Baloun, Pavel Lacina, Vlastislav Pláteník nebo Marek Babisz.
Text a foto : Dominika Uhrová, Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.