27. 6. 2016 - Od úterý 21. června opouští brány pivovaru Holba v Hanušovicích více než 2000 hl piva denně a to je více než dvojnásobek ročního průměru. Ve čtvrtek 23. června byl odbyt dokonce rekordní, přesáhl 2 200 hl a podobná čísla Holba očekává i následujících dnech.
„Začátkem července budou prodeje kulminovat vzhledem k volným dnům. Počítáme s tím, že se provozovatelé restaurací budou chtít předzásobit, proto posilujeme obchodní servis. Každou objednávku jsme schopni vykrýt do několika hodin,“ říká Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba.
Holba se těší zvýšené poptávce už od počátku roku. Za prvních pět měsíců prodal pivovar 125 489 hl piva. V meziročním srovnání jde o 5% nárůst tj. 6 000 hl piva. Na úspěšných výsledcích se výrazně podílí rostoucí zájem o oblíbenou Holbu Šerák, ale také ležák Holbu Premium, Holbu Polotmavou i ochucenou Holbu s horskými bylinami. Odbyt Šeráku letos přesáhl 86 tisíc hl, v meziročním srovnání je to nárůst o 5 tisíc hl. V silné konkurenci se dokázal prosadit také speciál Josefský ležák. Na další speciál se konzumenti mohou těšit už v září. Podařilo se navýšit prodeje nejen Holby stáčené do sudů, ale i lahví a plechovek.
Nejvyšší prodeje patří Holbě v sudech s více než 66 000 hl, v lahvích je to 52 tisíc hl. Holba se těší zvýšené přízni nejen doma, ale i v zahraničí. K nejsilnějším exportním zemím patří Slovensko, Polsko a Německo. Holba je ceněná díky své osobité charakteristice a vysoké pitelnosti. Jedinečné chuťové vlastnosti ji dává český chmel, slad z moravských ječmenů a horská voda, kterou pivovar čerpá z vlastních pramenů v areálu pivovaru. Na domácích surovinách si pivovarníci zakládají stejně jako na tradiční receptuře. Proto do Holby putuje chmel prvotřídní kvality z Tršické oblasti a slad z nejstarší sladovny v Zábřehu.
Text a foto: Hana Matulová, mediální zástupce puvovaru Holba
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.