Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Nepatří jen na zahradu, aneb Jedlé květiny v moderní gastronomii

Nepatří jen na zahradu, aneb Jedlé květiny v moderní gastronomii

11. 7. 2016 - Sezóna, kdy všechno kvete, je v plném proudu. Proč nezařadit květiny na svůj jídelníček? Jedlé květiny jsou nedílnou součástí moderní gastronomie. Jsou vhodné pro použití do různých salátů, případně v cukrářské produkci, nebo jednoduše na dekoraci.

Květiny dodávají jídlům barvu, křehkost a jemnost. Dotvářejí estetickou stránku jídel.

„V Grand Hotelu Kempinski High Tatras používáme nejčastěji macešky, fialky a květiny brutnáku lékařského. V letním období jsou velmi oblíbené cuketové květy, které se dají plnit různými náplněmi a následně péct nebo smažit. Květy růží se používají spíše výjimečně a to většinou při romantických příležitostech, jako svátek sv. Valentýna nebo svatbách či při zásnubách. Z květů růží se dají připravovat různé gely, sirupy, esence a podobně. Jedlé květy mají využití i v cukrárně, kde se dají připravit např. kandované květiny fialky, obecně nejznámějším květem používaným do dezertů je květ levandule,“ dodává Tomáš Tejbus, šéfkuchař Grand Restaurant.

02788-jedle_kvety.jpg

Jaké jsou účinky květů na zdraví?

„Myslím, že srovnatelné s účinky bylinek, jelikož květy rostlin obsahují podobné látky. Naopak opatrní by měli být silní alergici a to hlavně proto, že na květech se může nacházet pyl, který by mohl spustit alergickou reakci,“ doplnil Tomáš Tejbus.

Zajímavostí je, že všechny květiny, které využíváme v Grand Restaurant, jsou vypěstované na Slovensku v Beladicích, doplňuje šéfkuchař.

 

text a foto: Alexndra Kočicová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz