11. 7. 2016 - Sezóna, kdy všechno kvete, je v plném proudu. Proč nezařadit květiny na svůj jídelníček? Jedlé květiny jsou nedílnou součástí moderní gastronomie. Jsou vhodné pro použití do různých salátů, případně v cukrářské produkci, nebo jednoduše na dekoraci.
Květiny dodávají jídlům barvu, křehkost a jemnost. Dotvářejí estetickou stránku jídel.
„V Grand Hotelu Kempinski High Tatras používáme nejčastěji macešky, fialky a květiny brutnáku lékařského. V letním období jsou velmi oblíbené cuketové květy, které se dají plnit různými náplněmi a následně péct nebo smažit. Květy růží se používají spíše výjimečně a to většinou při romantických příležitostech, jako svátek sv. Valentýna nebo svatbách či při zásnubách. Z květů růží se dají připravovat různé gely, sirupy, esence a podobně. Jedlé květy mají využití i v cukrárně, kde se dají připravit např. kandované květiny fialky, obecně nejznámějším květem používaným do dezertů je květ levandule,“ dodává Tomáš Tejbus, šéfkuchař Grand Restaurant.
Jaké jsou účinky květů na zdraví?
„Myslím, že srovnatelné s účinky bylinek, jelikož květy rostlin obsahují podobné látky. Naopak opatrní by měli být silní alergici a to hlavně proto, že na květech se může nacházet pyl, který by mohl spustit alergickou reakci,“ doplnil Tomáš Tejbus.
Zajímavostí je, že všechny květiny, které využíváme v Grand Restaurant, jsou vypěstované na Slovensku v Beladicích, doplňuje šéfkuchař.
text a foto: Alexndra Kočicová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.