Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Turisté rádi strkají hlavy pod katovu sekeru

Turisté rádi strkají hlavy pod katovu sekeru

13. 7. 2016 - Bronzová socha kata v životní velikosti zatraktivňuje od 4. července 2016 Radniční náměstí historického města Bardejov, které je zapsáno do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Socha pochází z restaurátorské a sochařské dílny otce a syna – Martina a Viktora Kutných, kteří ji i financovali spolu se sponzory a přispělo i město Bardejov.

02794-DSC06899_1680x946.jpg

Socha kata na Radničním náměstí je vysoká 190 cm a je umístěna před bardejovskými dominantami, goticko-renesanční radnicí a Bazilikou svatého Egidia. Nedaleko je i Katův dům, kde kat bydlel a v kostele měl svoji lavici. Katův dům i lavici v kostele nedávno autor sochy Martin Kutný i restauroval. Bardejov získal právo meče, čili výsadu vykonávat popravy (hrdelní právo) v polovině 14. století od uherského krále Ludvíka I. Velikého.

 

text a foto: OOCR Šariš Bardejov

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz