14. 7. 2016 - Svaz pekařů a cukrářů v ČR letos uspořádá soutěž Pekař roku - kategorie junior a Atraktivní výrobek roku ve dnech 29. 9. – 30. 9.2016. Místem konání je Výstaviště PVA Letňany Praha 9, akce proběhne v rámci veletrhu FOR GASTRO & HOTEL.
PEKAŘ ROKU 2016 - kategorie JUNIOR je určena pro učně a studenty denního studia středních nebo vyšších odborných škol nebo pro mladé pekařské odborníky, kteří ke dni zahájení soutěže nepřekročí 21 let věku.
II. Soutěžní výrobky:
1) VÝROBKY JEMNÉHO PEČIVA:
1 A) Vánočka
Předepsaná hmotnost: 600 g / 1 kus (hmotnost po upečení)
Počet druhů: 2 – rozlišené dle druhu pletení
Počet výrobků: po 2 kusech od každého druhu (vzhledem k organizaci soutěže a využití pečené plochy po dvou kusech na jeden pekařský plech o rozměrech 60 x 80 cm). Jedním druhem je určena „skládaná“ vánočka (3 vrstvy ze 4, 3 a 2 pramenů), druhým „pletená“ vánočka ze šesti pramenů najednou.
1 B) Koláče s náplní (Chodské, dožínkové…)
Předepsaná hmotnost: a) 400 g / 1 kus (hmotnost po upečení) b) 100 g / 1 kus
Počet druhů: ad a) 1, ad b) 4, rozlišené tvarem, náplněmi a zdobením
Počet výrobků: ad a) 2 výrobky, ad b) po 2 výrobcích od každého druhu, celkem 8 ks
Doporučené náplně: pekařské náplně, bez dozdobení ovocem nebo jinými způsoby po upečení. Stříkací sáčky budou k dispozici na místě.
Prezentace všech výrobků jemného pečiva: Výrobky budou předloženy hodnotící komisi každým soutěžícím jednotnou formou, kterou dle místních podmínek určí pořadatel soutěže. Použití vlastních pomůcek není dovoleno.
2) VÝROBKY BĚŽNÉHO PEČIVA:
Ručně tvarované pletýnky vyrobené v časovém limitu:
Předepsaná hmotnost : 60 g / 1 kus (hmotnost po upečení)
Stanovení časového limitu: čas se měří od zahájení pletení 1. kusu a končí osazením posledního 15. kusu na plech
Prezentace: Výrobky budou porotě prezentovány jednotnou formou, kterou dle místních podmínek určí pořadatel. Použití vlastních pomůcek není dovoleno.
3) CHLÉB:
Pšenično – žitný konzumní chléb:
Předepsaná hmotnost : 900 g / 1 kus (hmotnost po upečení)
Receptura a tvar: Minimální podíl žitné mouky musí činit nejméně 40 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků. Tvar je dle použité ošatky, povrch bez posypu semeny (tzn. zcela hladký nebo u druhu Šumava může být na povrchu chleba obtisk mouky ve tvaru použité ošatky), s obsahem nebo bez obsahu kmínu.
Počet výrobků: 5 kusů
Text a foto: Svaz cukrářů a pekařů
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.