21. 7. 2016 - Speciální dárek si pro své fanoušky připravili hokejisté HC ZUBR Přerov společně s pivovarem Zubr. V úterý 19. července uvařili hokejisté, pod odborným dohledem sládkové pivovaru Nataši Rouskové, speciální várku extra hořké desítky. Ta se bude čepovat na prvním domácím zápase nové hokejové sezóny, tedy již 9. září.
„Naši hokejoví Zubři se do vaření pustili opravdu s vervou a myslím, že výsledek bude stát za to. Někteří hokejisté by se u nás v pivovaru určitě neztratili,“ komentuje akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a dodává: „Speciální hokejové pivo je takovým dárkem pro všechny hokejové fanoušky, kteří po celý rok naše kluky věrně podporovali a bez kterých by uplynulá sezóna nebyla taková, jaká byla. Věřím, že speciální desítkou si budeme moc připít i na úspěšný vstup do nové sezony.“
V první fázi se pracovalo na varně. Což znamená, že hokejisté dávkovali jednotlivé suroviny a zahájili varný proces, kdy se rozemletý slad mísí s vodou ve varných nádobách, zahřívá na přesně dané teploty, až po finální proces na varně, kdy se do tzv. sladiny dávkuje chmel. „Právě zejména chmelením se extra hořká „hokejová“ desítka bude odlišovat od běžné desítky Zubr Classic. Dávkování hořkého i aromatického chmele, který samozřejmě pochází z tršické oblasti, je vyšší. Nechybí ani další tradiční suroviny jako moravské slady a kvalitní voda,“ říká sládková pivovaru Nataša Rousková.
To, že pro hokejisty bylo vaření piva nová a zajímavá zkušenost, potvrzuje i kapitán přerovských hokejistů Tomáš Sýkora, který roli prvního muže týmu plnil i při vaření piva: „Jako rodilý Přerovák mám k pivu Zubr samozřejmě velmi kladný vztah a jsem rád, že jsem mohl nahlédnout pod pokličku celého procesu výroby a přiložit ruku k dílu. Myslím, pro nás všechny to byl skvělý zážitek a už se těšíme na další úkoly, které nás v dalších týdnech čekají.“
Hokejisté budou dohlížet i na následující celý proces výroby. Po sedmidenním kvašení na spilce bude pivo dozrávat šest týdnů v ležáckých sklepích. Výroba bude zakončena stáčením do sudů a 9. září sudy zamíří rovnou na přerovský hokejový stadion, kde HC ZUBR Přerov bude čekat v prvním domácím zápase HC Most. Kdo nestihne pivo ochutnat přímo na zápase, bude mít možnost na extra hořkou desítku zajít i do vybraných provozoven v Přerově a okolí, kde bude k dostání do vyprodání zásob. Extra hořká desítka obsahuje 4,5 % alkoholu a její stupňovitost je 10,8 %.
Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2016 (Zubr Premium); 1. místo v kategorii ležáků (Zubr Premium), 1. a 2. místo v kategorii výčepních piv (Zubr Gold; Zubr Classic) a 3. místo v kategorii tmavých piv (Zubr Classic tmavý). V soutěži České pivo 2015 zvítězil v kategorii světlé ležáky (Zubr Premium) a druhá místa ve svých kategoriích získala piva Zubr Grand, Zubr Classic a Zubr Classic tmavý.
text a foto: Agentura Ariston PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.