Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Dobré rady BYLINKÁŘE STANDY

Dobré rady  BYLINKÁŘE  STANDY

26. 7. 2016 - PRO DOBRÝ DECH A DOBROU ŽLUČ JABLEČNÍK OBECNÝ MARRUBIUM VULGARE Jablečník je vytrvalá bylina až 50 cm vysoká, v horní části rozvětvená.

Pro léčivé vlastnosti si jablečníku vážili už Egypťané, kteří ho používali jako lék proti kašli. Jablečník byl také posvátným olejem boha Hora, jehož socha se o svátcích tímto olejem pomazávala. Olej se také zapaloval v chrámech, žádal-li se od něj projev přízně. O jablečníku se zmiňuje římský spisovatel Plinius a řecký lékař Hippokrates. V georgi-ánských dobách se jablečník používal při vý-robě piva. Římané ho používali jako repelent proti mouchám. Jablečníkové pastilky proti kašli byly kdysi oblíbené v Londýně, kde se prodávaly na trhu ve stáncích přímo z ručních vozíků.

Rostlina se uplatnila také na venkově, kde dojičky používaly listy na čištění dížek a máselnic.Jablečník povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje trá-vicí trakt, při kataru průdušek uvolňuje hleny. Má vlastnosti podobné chininu při malárii.Více o tom, jak jablečník pěstovat a o dalších bylinkách se dočtete na www.zlin.cz

02819-cup-829527__180.jpg

Text: PR, foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz