Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vincentka v průběhu dějin dobyla Vídeň i Čínu

Vincentka v průběhu dějin dobyla Vídeň i Čínu

29. 7. 2016 - Když 29. listopadu 1780 zemřela ve Vídni císařovna (a česká královna) Marie Terezie, znalo již hlavní město Rakouska minerální vodu z Luhačovic. Právě od roku 1780 ji vozili luhačovičtí občané, zvaní vodáci, na vozech v sudech až do Vídně.

O vznik lázní v Luhačovicích se zasloužil šlechtický rod Serényiů. Koncem 18. století dal v Luhačovicích hrabě Vincenc postavit první léčebná a ubytovací zařízení. Vincentka dostala jméno právě po hraběti Vincenci v roce 1792. Vincentka šla ve Vídni a později i v jiných městech dobře na odbyt v restauracích, vinárnách a lékárnách.

02825-Studne_Vincentka_1655x1050.jpg

 

Od roku 1820 byla Vincentka plněna do láhví, ale jejich vzhled a velikost se léty měnily a to výrazně. V roce 1851 byla u pramene Vincentky postavena první plnírna a skladiště láhví. Téhož roku se z Luhačovic vyvezlo 160 000 ks láhví o obsahu 1,5 l. V letech 1946 – 1949 při výstavbě nové lázeňské kolonády se současně vybudovala zcela nová budova plnírny s nejmodernějšími plnícími linkami té doby. Ročně se zde potom naplnily necelé 2 miliony láhví.

02825-lahev_novy_vizual_r.jpg

 

Jan Šumšal, ředitel společnosti Vincentka, a. s., která vlastní práva na plnění minerální vody do láhví, k tomu uvádí: „V současnosti naše společnost Vincentka ročně prodává více než čtyři miliony láhví Vincentky o obsahu 0,7 litru. Cca 10 % tržeb tvoří export na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu, do Číny, Estonska a v menším množství do Maďarska. V minulosti jsme vyváželi i do tak exotických zemí, jako je Kazachstán nebo Kypr.“

 

Text: Vincentka a.s., FOTO: Fotoarchiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz