8. 8. 2016 - V Grand testu rosé magazínu Wine&Degustation jsou tři z pěti nejlepších vín z VOC Modré hory. Odborná porota prestižního magazínu se zaměřila na tuzemská rosé vína, typická pro letní sezónu.
„Tuzemský styl rosé je specifický a odlišný od mnoha jiných růžových vín světa. Svěží kyselina, primární ovocnost a lehký zbytek cukru dělají z některých českých a moravských rosé natolik atraktivní vzorky, že s nimi naši vinaři sbírají nejednu medaili ve světových soutěžích,“ uvádí k nim Michal Šetka, šéfredaktor magazínu. V této souvislosti je na místě připomenout zatím dosud největší mezinárodní úspěch modrohorských vinařů, kdy vinařství Leoše Horáka získalo ve velké mezinárodní konkurenci skvělých rosé zlatou medaili na Vinalies Internationales v Paříži. Za těmito úspěchy je nejen umění zdejších vinařů, ale především unikátní podmínky pro pěstování modrých odrůd, kterými pět obcí VOC Modré hory vyniká. V posledních letech se zdejší vinaři zaměřují i na produkci rosé, která se těší vzrůstající popularitě u milovníků vín a získávají si i respekt odborné veřejnosti.
Mezi pěti nejlepšími se umístila dvě rosé z produkce Víno J. Stávek z Němčiček a jedno z vinařství Vít Sedláček z Vrbice.
Vinařství roku Víno J. Stávek dvakrát na bronzové pozici
Víno J. Stávek, letošní vítěz kategorie malých vinařství v soutěži Vinařství roku, se v Grand testu umístilo dvěma víny se shodným počtem 85,50 bodů. Bronzové medaile tak patří Rosé Trkmanska, Frankovka 2015, VOC Modré hory, a zároveň Rosé Nad Zahrady, Merlot 2015, výběr z hroznů.
Vinařství se svými rosé sklízí úspěchy opakovaně. Z předchozích významných ocenění stojí za zmínku, že práve Rosé Nad zahrady ročníku 2014 je zařazeno do Salonu vín České republiky jako jediné rosé ze stovky nejlepších vín ČR. „Myslím si, že je to právě proto, že je vyrábíme na delší ležení, což komise, která vybírá víno do expozice, která trvá rok, od vín vyžaduje,“ vysvětluje majitel vinařství Jan Stávek.
„V poslední době se u nás začínají objevovat rosé, která jsou serioznější a jeden i dva roky ležení v láhvi jim jedině prospějí,“ dává mu za pravdu šéfredaktor Wine &Degustation Michal Šetka.
Tet a foto: Předseda VOC Modré hory Ing. Jan Stávek, Ph.D.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.