Štamgast & Gurmán

STRAVENKY NEJSOU JEDINÝM ŘEŠENÍM

STRAVENKY NEJSOU JEDINÝM ŘEŠENÍM

10. 8. 2016 - Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) se dlouhodobě zabývá problematikou stravenek a jejím dopadem do provozu restaurací. Dne 20. 7. byl na serveru podnikatel.cz zveřejněn příspěvek k této problematice pod názvem „Proč se restauracím (ne)vyplácí přijímat stravenky“, kde se k současnému stavu vyjadřovali zástupci poskytovatelů stravenek.

AHR ČR proto považuje za přínosné, aby se k tomuto problému vyjádřili také zástupci sektoru veřejného stravování. Z tohoto důvodu byl proveden průzkum, zatím mezi členskými zařízeními AHR ČR, jehož výsledky jsou v mnohém odlišné od názoru poskytovatelů stravenek. Přestože používání stravenek podléhá řadě pravidel, tato jsou často spíše veřejně deklarována, ale v praxi nefungují.

02851-cutlery-1313930__180.jpg

Z průzkumu AHR ČR vyplývá, že řada restaurací odebírá stravenky mnohdy pouze z toho důvodu, že je akceptují ostatní restaurace v okolí. Stravenky jsou pro ně „nutným zlem“. Čeho se tedy nejvíce obávají a proč přibližně jedna třetina respondentů stravenky neodebírá vůbec a nespatřuje v tom žádnou ztrátu pro své podnikání?

Původním smyslem zavedení stravenek byla podpora stravování zaměstnanců, primárně v provozech veřejného stravování. Skutečnost je však taková, že stravenky jsou běžně a ve velkém akceptovány maloobchodními prodejnami, realizuje se za ně nákup potravin pro domácnost, ale lze za ně pořídit i jiné zboží, někdy včetně alkoholu a cigaret. Mnohdy jsou navíc používány k druhotné platbě, což z nich prakticky činí jistou formu další měny ve státě.

AHR ČR se domnívá, že stravenky postupně ztrácí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány.

Na stravenkách nejvíce profitují jejich samotní vydavatelé. Ačkoli stravenky znamenají daňová zvýhodnění pro firmy, je třeba také říci, že i zaměstnavatelé platí provize za jejich nákup. Ty se pohybují v řádu několika procent z nominálních hodnot benefitů. Platí tedy všichni. Zaměstnavatelé i ti, kdo je akceptují. Doplácí na ně i provozovatelé restaurací, neboť poplatky za možnost je přijímat jsou vysoké. Provize se pohybuje na úrovni až 6% a to za celou trženou částku, tedy včetně DPH. Následně je při jejich výplatě účtován restauracím administrativní (manipulační) poplatek a navíc podnikatel opět odvádí DPH z proplacené částky. Konečný náklad na stravenky tedy může u restaurací činit až 10% z celkové hodnoty stravenky, což považuje většina provozovatelů restaurací za nemravné.  Podle názoru 80% respondentů by za adekvátní považovali provizi pod 3% a to je mnohdy stále více, než provize bankám z plateb kreditní kartou.

02851-dollar-1362244__180.jpg

Asociace hotelů a restaurací by uvítala seriózní studii, která nevznikne z iniciativy poskytovatelů stravenek (pro něž je to jasný obchodní model), ani provozovatelů restaurací, ale například Ministerstva financí. Studie by měla být zaměřena hlavně na význam stravenek pro jejich uživatele – zaměstnance a reálně posoudit význam stravenek pro zajištění jejich stravování a předpoklad jejich spotřebního chování v případě zrušení státní podpory stravenek a nahrazení tohoto benefitu jinou formou příspěvku.

Celý text: www.ahcr.cz

Text: Ing. Václav Stárek, Asociace hotelů a restaurací ČR, foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz