22. 8. 2016 - Titul mistra výčepního v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender 2016 získal Michal Prokeš z restaurace Slezska P.U.O.R. Pivovarskou porotu přesvědčil o tom, že je z 205 přihlášených tím největším profesionálem a osobností mezi výčepními plzeňského pro tento rok.
V plzeňském pivovaru uskutečnilo národní finále 11. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016, v níž Plzeňský Prazdroj každý rok oceňuje ty nejlepší výčepní u nás. Letos porotu svým uměním a dovednostmi nejvíce okouzlil Michal Prokeš z restaurace Slezska P.U.O.R. v Ostravě. Ve finále se utkal s dalšími 20 soutěžícími, z toho 6 ženami a 14 muži. Soutěžilo se v technice čepování, stylu servírování piva hostům, znalostech z oblasti výroby a historie piva a v neposlední řadě porota ocenila i charizmatické vystupování a schopnost komunikace s hostem. Cílem soutěže je ocenit řemeslo a um výčepních, a také zkvalitňovat úroveň servisu v českých hospodách a restauracích.
„Pilsner Urquell Master Bartender má za cíl šlechtit a udržovat českou pivní kulturu na vysoké úrovni, aby host v restauracích a hospodách dostal skvělé pivo v té nejvyšší kvalitě. Výčepní je vlastně vizitkou každé hospody nebo restaurace a garantem kvality,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a hlavní porotce. „Umět načepovat bravurně půllitr zlatavého piva s bílou smetanovou pěnou, to nestačí na to, aby byl hostinský ve své profesi opravdu dobrý. On musí být osobností, kvůli které budou hosté do hospody přicházet a zase se tam vracet,“ dodává.
Vítěz Pilsner Urquell Master Bartender 2016 se díky úspěchu v soutěži vydá nabrat nové poznatky na cestě po evropských tankovnách Pilsner Urquell v doprovodu Václava Berky
a získá možnost uvařit si s plzeňskými sládky vlastní várku zlatého ležáku. „Prožili jsme v průběhu celé soutěže se všemi mými kolegy úžasné a hlavně velmi poučné chvíle. A tenhle titul je vlastně hned dvojím vítězstvím. Je to vážené ocenění pro mě, že ten fortel a energie, které dávám do své práce každý den, jsou vidět a díky nim si každý pivo načepované ode mě maximálně vychutná. Ale taky proto, že naše restaurace na něj čekala od roku 2009, kdy jsme ho získali naposledy, takže jsme zase po 7 letech dokázali, že u nás se každý host může těšit na hladinku nebo šnyt v nejlepší kondici,“ řekl čerstvě oceněný mistr výčepní Michal Prokeš.
Druhé místo si skvělým výkonem zajistil Josef Jeglík z Lokálu U Caipla v Brně, který se řemeslu výčepního věnuje už 8 let. Bronzovou příčku pak získal Mirek Nekolný z hospody U Bohuslavů v Čelákovicích nedaleko Prahy.
text a foto: Plzeňský Prazdroj
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.