Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jak jedli Baťovi zaměstnanci?

Jak jedli Baťovi zaměstnanci?

25. 8. 2016 - Až do pátku tohoto týdne si zaměstnanci několika zlínských podniků mohou v rámci svého firemního stravování pochutnat na pokrmech podávaných v jídelně Baťových závodů ve 30. letech minulého století. Unikátní projekt „Jíme jako za Baťů“ je součástí prvního ročníku Garden Food Festivalu, který se uskuteční 3. a 4. září v zámeckém parku a místním zámku. Předcházet mu bude i slavnostní šestichodová večeře inspirovaná promočním menu J. A. Bati z roku 1938.

„Pokrmy na kterých si před desítkami let pochutnávali dělníci i management firmy Baťa, budou mít teď možnost vyzkoušet pracovníci Kovárny Viva, Hotelu Tomášov, Kliniky IVF, společnosti IMALAB a Nemocnice Atlas,“ uvádí za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil a dodává: „Tím, že se firmy zapojily do originálního projektu zlínského festivalu, rozhodly se zprostředkovat svým zaměstnancům ohlédnutí do historie a vlastně i touto cestou navázat na baťovský odkaz a tradice.“

Přestože si někteří z baťových zaměstnanců nosili jídlo z domu, velká část z nich využívala závodního stravování. Na jídelním lístku jejich jídelen se často objevovaly pokrmy z velmi dobře dostupného hovězího masa, protože Baťa potřeboval kůže skotu na výrobu bot. Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb. V pozdějších letech se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech není až tak velká.

02881-soup-1256023__180.jpg

„Necelé dvě stovky zaměstnanců firem zapojených do projektu Jíme jako za Baťů si během tohoto týdne pochutnají například na znojemské pečeni, fazolových luscích na smetaně, vídeňské roštěné, rýžovém nákypu a dalších pokrmech,“ říká Pavel Bílek, manažer restaurace Tomášov, která je  dodavatelem obědů pro vybrané firmy. Ten také vysvětluje, že se jedná o jídla, které jejich podnik běžně vaří a zařazuje do obědových menu. „Podobná jídla jako za Baťovské éry - poctivá jídla z hovězího masa, vydatné polévky a rozmanitý sortiment nabízeného menu -  jsou naši vizitkou již dlouhá léta,“ upřesňuje Bílek.

V Hotelu Tomášov se také 2. září uskuteční slavnostní večeře v podání špičkových kuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru Restaurant & Bar (vítěz prestižní ankety odborníků o nejlepšího českého šéfa „Zlatý kuchař“), jednoho z nejlepších brněnských kuchařů Davida Viktorina z restaurace Rynk a místního šéfkuchaře Břetislava Novotného. Při přípravě pokrmů pro šestichodovou večeři se inspirovali promočním menu J. A. Bati z roku 1938, které bude připraveno v moderním pojetí za použití produktů značky KLASA a ve spolupráci s portálem Foodology.  „Večeře je přístupná i veřejnosti. Několik posledních vstupenek na tento skvělý gurmánský zážitek je ještě k dispozici v městském informačním centru na radnici a v recepci Baťova institutu,“ dodává Vysloužil.

Text: Garden Food Festival

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz