25. 8. 2016 - Až do pátku tohoto týdne si zaměstnanci několika zlínských podniků mohou v rámci svého firemního stravování pochutnat na pokrmech podávaných v jídelně Baťových závodů ve 30. letech minulého století. Unikátní projekt „Jíme jako za Baťů“ je součástí prvního ročníku Garden Food Festivalu, který se uskuteční 3. a 4. září v zámeckém parku a místním zámku. Předcházet mu bude i slavnostní šestichodová večeře inspirovaná promočním menu J. A. Bati z roku 1938.
„Pokrmy na kterých si před desítkami let pochutnávali dělníci i management firmy Baťa, budou mít teď možnost vyzkoušet pracovníci Kovárny Viva, Hotelu Tomášov, Kliniky IVF, společnosti IMALAB a Nemocnice Atlas,“ uvádí za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil a dodává: „Tím, že se firmy zapojily do originálního projektu zlínského festivalu, rozhodly se zprostředkovat svým zaměstnancům ohlédnutí do historie a vlastně i touto cestou navázat na baťovský odkaz a tradice.“
Přestože si někteří z baťových zaměstnanců nosili jídlo z domu, velká část z nich využívala závodního stravování. Na jídelním lístku jejich jídelen se často objevovaly pokrmy z velmi dobře dostupného hovězího masa, protože Baťa potřeboval kůže skotu na výrobu bot. Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb. V pozdějších letech se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech není až tak velká.
„Necelé dvě stovky zaměstnanců firem zapojených do projektu Jíme jako za Baťů si během tohoto týdne pochutnají například na znojemské pečeni, fazolových luscích na smetaně, vídeňské roštěné, rýžovém nákypu a dalších pokrmech,“ říká Pavel Bílek, manažer restaurace Tomášov, která je dodavatelem obědů pro vybrané firmy. Ten také vysvětluje, že se jedná o jídla, které jejich podnik běžně vaří a zařazuje do obědových menu. „Podobná jídla jako za Baťovské éry - poctivá jídla z hovězího masa, vydatné polévky a rozmanitý sortiment nabízeného menu - jsou naši vizitkou již dlouhá léta,“ upřesňuje Bílek.
V Hotelu Tomášov se také 2. září uskuteční slavnostní večeře v podání špičkových kuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru Restaurant & Bar (vítěz prestižní ankety odborníků o nejlepšího českého šéfa „Zlatý kuchař“), jednoho z nejlepších brněnských kuchařů Davida Viktorina z restaurace Rynk a místního šéfkuchaře Břetislava Novotného. Při přípravě pokrmů pro šestichodovou večeři se inspirovali promočním menu J. A. Bati z roku 1938, které bude připraveno v moderním pojetí za použití produktů značky KLASA a ve spolupráci s portálem Foodology. „Večeře je přístupná i veřejnosti. Několik posledních vstupenek na tento skvělý gurmánský zážitek je ještě k dispozici v městském informačním centru na radnici a v recepci Baťova institutu,“ dodává Vysloužil.
Text: Garden Food Festival
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.