26. 8. 2016 - Historické menu i jídelníčky baťových závodů organizátoři zlínského Garden Food Festivalu získali díky spolupráci s Baťovým institutem 14ǀ15 a archivem Muzea jihovýchodní Moravy. historické tiskoviny - Sdělení zaměstnanců firmy T. & A. Baťa a později v časopise Zlín – časopis spolupracovníků Baťa, ktarý vycházel ve třicátých letech minulého stolení pravidelně každý týden s jídelníčkem závodní jídelny, který vždy obsahoval nabídku obědů i večeří na celý týden od pondělí až do neděle.
Historické tiskoviny - Sdělení zaměstnanců firmy T. & A. Baťa a později časopis Zlín – periodikum spolupracovníků firmy Baťa, ktarý vycházel ve třicátých letech minulého stolení i s jídelníčkem závodní jídelny obsahujícím nabídku obědů i večeří na celý týden od pondělí až do neděle.
„V novinách se ale objevovaly občas i sezónní recepty pro domácí využití. Například na podzim, v období sklizně jablek, kuchaři a kuchařky nalezli v novinách receptury na sladké koláče, dorty nebo další jídla,“ uvádí Michaela Mitáčková z Baťova institutu 14ǀ15, který je odborným garantem a partnerem projektu baťovského vaření v rámci Garden Food Festivalu.
O ukázku pokrmů inspirovaných recepturami ze slavné baťovské éry nebudou ochuzeni ani samotní návštěvníci festivalu, který se bude konat v sobotu 3. září od 10,00 do 19,00 hodin a v neděli 4. září od 10,00 do 18,00 hodin v areálu zámeckého parku a místního zámku.
Hotel Tomášov zapojil do projektu „Jíme jako u Baťů“. Tučně vyznačenájídla jsou obdobou Baťovských receptur.
Pondělí 22. 08. 2016
Polední menu
Rajská polévka s těstovinovou rýží 1a,9
Fazolové lusky na smetaně podávané s vejcem a vařenými brambory 1a,3,7… 75 Kč
Mexická tortilla s burritos dipem 1a,7,9 … 80 Kč
Hovězí znojemská pečeně s dušenou rýží a zeleninovým salátkem 1a … 85 Kč
Úterý 23. 08. 2016
Polední menu
Bramborová polévka 1a,7,9
Rýžový nákyp s ovocem a tvarohem 3,7 … 75 Kč
Boloňské špagety sypané sýrem 1a,3,7 … 80 Kč
Zapečené kuřecí prsíčko s broskví podávané s bramborovou kaší 1a,7,9 … 85 Kč
Středa 24. 08. 2016
Polední menu
Hrachová polévka 1a,9
Francouzské brambory s uzeným masem a zeleninovým salátkem 1a,3,7 … 75 Kč
Tortellinový salát s čerstvou zeleninou 1a,3,7,9,10 … 80 Kč
Vídeňská hovězí roštěná s dušenou rýží a zeleninový salát 1a … 85 Kč
Čtvrtek 25. 08. 2016
Polední menu
Zelná polévka s párkem 1a,7,9
Pohankové rizoto se zeleninou sypané sýrem 7,9 … 75 Kč
Smažený holandský řízek, brambory s máslem a pórkem, kompot 1a,3,7 … 80 Kč
Pečené kuřecí stehýnko na žampionech, jasmínová rýže, kompot 1a,7 … 85 Kč
Pátek 26. 08. 2016
Polední menu
Vývar s těstovinami 1a,3,9
Smažené celerové řízečky, vařené brambory, tatarská omáčka 1a,3,9 … 75 Kč
Kuřecí roláda se sušenými švestkami, basmati rýže 1a,7,9,12 … 80 Kč
Hovězí guláš s houskovými knedlíky 1a,3,7 … 85 Kč
All inclusive menu – káva+domácí koláč za 20 Kč
Pokrmy obsahují alergeny, seznam všech alergenů na vyžádání u obsluhy
Text: Kateřina Martykánová, Foto: Hotel Tomášov
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.