Štamgast & Gurmán

Jak jedli Baťovi zaměstnanci? - pokračování

26. 8. 2016 - Historické menu i jídelníčky baťových závodů organizátoři zlínského Garden Food Festivalu získali díky spolupráci s Baťovým institutem 14ǀ15 a archivem Muzea jihovýchodní Moravy. historické tiskoviny - Sdělení zaměstnanců firmy T. & A. Baťa a později v časopise Zlín – časopis spolupracovníků Baťa, ktarý vycházel ve třicátých letech minulého stolení pravidelně každý týden s jídelníčkem závodní jídelny, který vždy obsahoval nabídku obědů i večeří na celý týden od pondělí až do neděle.

Historické tiskoviny  - Sdělení zaměstnanců firmy T. & A. Baťa a později časopis Zlín – periodikum spolupracovníků firmy Baťa, ktarý vycházel ve třicátých letech minulého stolení i s jídelníčkem závodní jídelny obsahujícím nabídku obědů i večeří na celý týden od pondělí až do neděle.

„V novinách se ale objevovaly občas i sezónní recepty pro domácí využití. Například na podzim, v období sklizně jablek, kuchaři a kuchařky nalezli v novinách receptury na sladké koláče, dorty nebo další jídla,“ uvádí Michaela Mitáčková z Baťova institutu 14ǀ15, který je odborným garantem a partnerem projektu baťovského vaření v rámci Garden Food Festivalu.

O ukázku pokrmů inspirovaných recepturami ze slavné baťovské éry nebudou ochuzeni ani samotní návštěvníci festivalu, který se bude konat v sobotu 3. září od 10,00 do 19,00 hodin a v neděli 4. září od 10,00 do 18,00 hodin v areálu zámeckého parku a místního zámku.

 

02884-slide3.jpg

 

Hotel Tomášov zapojil do projektu „Jíme jako u Baťů“. Tučně vyznačenájídla jsou obdobou Baťovských receptur.

Pondělí 22. 08. 2016

Polední menu

Rajská polévka s těstovinovou rýží 1a,9

Fazolové lusky na smetaně podávané s vejcem a vařenými brambory 1a,3,7… 75 Kč

Mexická tortilla s burritos dipem 1a,7,9                                                  … 80 Kč

Hovězí znojemská pečeně s dušenou rýží a zeleninovým salátkem 1a … 85 Kč

 

Úterý 23. 08. 2016

Polední menu

Bramborová polévka 1a,7,9

Rýžový nákyp s ovocem a tvarohem 3,7 … 75 Kč

Boloňské špagety sypané sýrem 1a,3,7                                                              … 80 Kč

Zapečené kuřecí prsíčko s broskví podávané s bramborovou kaší 1a,7,9               … 85 Kč

 

Středa 24. 08. 2016

Polední menu

Hrachová polévka 1a,9

Francouzské brambory s uzeným masem a zeleninovým salátkem 1a,3,7 … 75 Kč

Tortellinový salát s čerstvou zeleninou 1a,3,7,9,10                                             … 80 Kč

Vídeňská hovězí roštěná s dušenou rýží a zeleninový salát 1a … 85 Kč

 

Čtvrtek 25. 08. 2016

Polední menu

Zelná polévka s párkem 1a,7,9

Pohankové rizoto se zeleninou sypané sýrem 7,9 … 75 Kč

Smažený holandský řízek, brambory s máslem a pórkem, kompot 1a,3,7 … 80 Kč

Pečené kuřecí stehýnko na žampionech, jasmínová rýže, kompot 1a,7                 … 85 Kč

Pátek 26. 08. 2016

Polední menu

Vývar s těstovinami 1a,3,9

Smažené celerové řízečky, vařené brambory, tatarská omáčka 1a,3,9                 … 75 Kč

Kuřecí roláda se sušenými švestkami, basmati rýže 1a,7,9,12                              … 80 Kč

Hovězí guláš s houskovými knedlíky 1a,3,7 … 85 Kč

 

All inclusive menu – káva+domácí  koláč za 20 Kč

Pokrmy obsahují alergeny, seznam všech alergenů na vyžádání u obsluhy

Text: Kateřina Martykánová, Foto: Hotel Tomášov

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz