9. 9. 2016 - Již po šestnácté v řadě pořádala v sobotu 3. září 2016 vizovická likérka RUDOLF JELÍNEK mezinárodní barmanskou soutěž RUDOLF JELÍNEK CUP. Tentokrát se o tituly v kategoriích FANCY a BASIC DRINK utkalo13 účastníků z řad profesionálních barmanů, první místo v obou kategoriích vyhrál Tomáš Kubíček z České barmanské školy.
Spoluorganizátorem a odborným garantem soutěže byla Česká barmanská asociace a díky tomu se výsledné body soutěžícím započítávají do soutěže o Barmana roku České barmanské asociace.
Celkem se letos do soutěže přihlásilo 13 špičkových profesionálních barmanských osobností, a to jednak z České republiky, ale také ze Slovenska nebo Estonska.
Barmani soutěžili ve dvou kategoriích. V první z nich připravovali účastníci tzv. FANCY COCTAIL, tedy drink zcela podle své vlastní fantazie a umu, ale s využitím jakéhokoliv druhu ovocného destilátu z produkce společnosti RUDOLF JELÍNEK.
Cílem druhé kategorie BASIC DRINK bylo vytvořit míchaný nápoj vhodný pro běžnou gastronomii s tím, že soutěžící si museli vystačit pouze se třemi ingrediencemi. A to od hlavních partnerů soutěže, R.JELÍNEK, MONIN a COCA COLA. Výkony profesionálních barmanů posuzovala porota složená z řady renomovaných osobností nápojové gastronomie.
Vůbec nejvíce zaujal porotu v kategorii FANCY DRINK Tomáš Kubíček s drinkem PlanterSour, ve kterém propojil meruňkovici R. JELÍNEK a agricolerhum Saint James Royal Amber.
V kategorii BASIC DRINK zvítězil tentýž soutěžící s drinkem ŽIVICA, ve kterém zkombinoval slivovici, slanou grapefruitovou šťávu a MONIN okurkový sirup.
Kromě hlavního soutěžního programu se barmani i obecenstvo mohliv sobotu účastnit řady doprovodných aktivit. V rámci exkurze si prohlédli areál likérky, bylo možné se zúčastnit workshopu o whisky (konkrétně značky Glen Moray),rumech (agricole rum SAINT JAMES) či barmanských sirupech MONIN. Zájem byl také o řízenou degustaci ročníkové Vizovické slivovice. Vedle destilátů se ochutnávalo také víno z vinařství Zlomek a Vávra a pivo z Pardubického pivovaru Pernštejn. Drinky dle vlastní receptury si mohl každý zkusit umíchat v Red Bull Lab Bar. Celodenní program uzavřela večeře připravená formou foodpairingového menu, kdy byl každý chod doprovázen zvlášť vybraným destilátem nebo koktejlem.
Více info včetně receptur úspěšných drinků najdete na www.jelinek.cz
Text a foto: L. Kadeřábková, PR kontakt
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.