12. 9. 2016 - První zářijovou neděli proběhly v areálu společnosti SONNENTOR v pořadí již 7. Čejkovické bylinkové slavnosti. Prožít den plný radosti přišlo opět mnoho tisíc návštěvníků. Letošní ročník byl provoněn slunečně zbarveným cizokrajným kořením kurkumou a to hned v několika možných variantách - v podobě tří čajových novinek Voňavý, Zlatý a Jemný kurkumový sen.
„Při nedělních slavnostech se tři čajové novinky SONNENTORU Voňavý, Zlatý a Jemný kurkumový sen společně s Kurkumou Latté doslova ztrácely pod rukama. Naše partnerské prodejny SONNENTOR nabízející širokou škálu našich výrobků a většina zdravých výživ již tyto fantastické kurkumové novinky v těchto chvílích nabízí,“ Vladimír Dvořák z firmy SONNENTOR..
Vedle celé řady novinek představil čejkovický SONNENTOR také filozofii nulového odpadu – tzv. zerowaste. Vedoucí Bylinkového ráje SONNENTOR – zážitkové atrakce v čejkovickém areálu - Zdeněk Chocholáček k tomu řekl: „Chceme se vždy chovat společensky a environmentálně odpovědně a tuto myšlenku také předávat dál. Proto jsme se rozhodli využít právě Čejkovických bylinkových slavností a minimalizací produkovaného odpadu ukázat našim hostům a návštěvníkům směr a to, že to jde. Všechno jídlo a pití bylo podáváno na kompostovatelném nádobí. V areálu se nacházela čtyři velká tzv. odpadová hnízda s přihlížejícím zerowaste konzultantem, který dohlížel na správné třídění odpadů.“ Celá myšlenka zerowaste spočívá v maximalizaci třídění a recyklování, minimalizaci odpadu a snižování spotřeby. „Tímto krokem jsme chtěli návštěvníkům ukázat, že třídit odpad je přirozené, žádoucí a má smysl,” dodává Chocholáček.
V průběhu pestrého programu se spoustou lákadel pro každého došlo také na tradiční zvyk žehnání bylinek místním panem farářem a slavnostní otevření a svěcení nově zbudované zahrady sv. Hildegardy. Ta nově nabízí naučnou stezku uprostřed záhonů s desítkami bylinek a koření spolu s integrovanými interaktivními hrami včetně bylinkového pexesa pro všechny věkové kategorie. Při kuchařské show pořádané restaurací Rebio hosté zhlédli přípravu vegetariánských pokrmů a mohli se přesvědčit, že i zdravá jídla mohou být chutná. Biojarmak se rok od roku rozrůstá o nové prodejce tradičních a řemeslných výrobků. Nejmenší návštěvníci měli možnost odnést si vlastnoručně vyrobený suvenýr z drátků, pomalovat kámen, opéct si těsto nebo špekáček a užít si spousty dalších aktivit.
text a foto: Ondřej Hampl
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.