Štamgast & Gurmán

Hroznů na vinicích zraje méně, kvalita je nadprůměrná

Hroznů na vinicích zraje méně, kvalita je nadprůměrná

16. 9. 2016 - Září a začátek října jsou nejdůležitějším obdobím pro révu a víno, na vinobraních ochutnáváme nejen burčák, ale i víno z předchozích let. Jaká ale bude letošní úroda, které odrůdy jsou sklizené a jaká je očekávaná letošní sklizeň? Počasí slibuje nadprůměrnou kvalitu, oproti loňskému roku bude ale vína méně.

Sklizeň hroznů je teprve na začátku, hlavní část začala 7. září, což je k dnešnímu dni týden. Začínají se sklízet rané odrůdy jako je například Solaris a pak hlavně Irsai Oliver a Muškát moravský. „Nyní je na řadě odrůda Müller Thurgau a v určitých oblastech také Sauvignon, který dosáhnul optimální aromatické zralosti a množství kyselin a cukrů pro následnou aromatiku vín,“ prozradil Ing. Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.

 

Jaká bude letošní úroda?

„Díky nižšímu výnosu, dostatku kyselin a zatím dobrého průběhu zářijového počasí, lze očekávat svěží a aromatická bílá a růžová vína. A co se týče vín červených, uvidíme, jaké bude počasí do poloviny října. Prozatímní předpoklad je ale takový, že se můžeme těšit na zajímavý ročník,“ domnívá se Ing. Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

Prognóza Ing. Pavla Vajčnera z vinařství Znovín Znojmo je taktéž pozitivní: „Aktuální dostatek vláhy i skvělý příděl tepla, střídání chladných a teplých období dávají velmi dobré předpoklady pro kvalitu vína. Očekáváme, co do množství, celkově mírně nadprůměrnou úrodu.“ Ředitel vinařství Chateau Valtice Mgr. David Šťastný si taktéž pochvaluje výborné počasí: „Pokud nám vydrží takové teploty, jaké jsou v současné době na vinicích, tak to určitě bude opět rok na světová červená vína.“

Do dlouhodobého kontextu zasadil letošní ročník Ing. Martin Půček výkonný ředitel Svazu vinařů: „Jarní mrazy zničily 20 – 30 % nasazených hroznů! Celkovou sklizeň očekáváme nižší oproti desetiletému průměru (5,1 t/ha) o cca 10 % (4,5 t/ha), a to ve výši 500 000 hl. Ve srovnání s rokem 2015, kdy bylo sklizeno cca 700 000 hl vína, tak mrazy zničily asi 200 000 hl vína.“

02911-wine-786925__180.jpg

 

A co letošní Svatomartinská?

Minulý a tento týden začali vinaři se sběrem hroznů na Svatomartinské víno. Sbírají se zatím odrůdy hlavně na výrobu bílého Svatomartinského vína, tzn. Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané a v některých lokalitách už začíná sběr Modrého Portugalu. V druhé polovině září pak přijdou na řadu odrůdy pro výrobu Svatomartinských růžových a červených vín, tedy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

Více o moravských a českých vínech na www.wineofczechrepublic.cz.

Text: Dominika Uhrová, Foto: Shutterstock,

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz