Hostětín ožije v neděli 25. září Jablečnou slavností
20. 9. 2016 - Jablka budou doslova na každém kroku a ve všech podobách - čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu v přírodní zahradě Centra Veronica.
Co vás čeká na Jablečné slavnosti?
Hudba a folklór
- Vystoupení dětského folklórního souboru Světlovánek z Bojkovic (12:00 na návsi)
- Cimbálová muzika Bojkovjan (13:00 - 17:00 v sadu za moštárnou)
- Tabáskova partyja (13:15 - 14:15 na výletišti)
- Něco mezi (14:45 - 15:45 na výletišti)
- Der Šenster Gob (16:30 - 17:30 na výletišti)
Zábava pro děti
- Pohádkové divadelní představení divadla Řád červených nosů (15:00 v sadu)
- Dětská stezka ovocným sadem se spoustou úkolů pro děti (v sadu po celý den)
- Řemeslné dílničky
- Dětský koutek pro nejmenší
Zábava pro dospělé
- Jablečný trojboj (za obecním úřadem)
- Tombola o hodnotné ceny (losování v 16:00)
Jarmark místních produktů a ukázky tradičních řemesel
- Biojarmark (po celý den)
- Prezentace držitelů regionální značky Tradice Bílých Karpat
- Trh regionálních produktů a řemeslných výrobků (po celý den)
- Přehlídka a prodej jablečných moučníků pečených místními hospodyňkami, ukázky do 13:30, prodej ve 14 hod.
- Ukázka ručního moštování
- Ukázky starých řemesel (v sadu za moštárnou a na návsi)
Ekologické vzdělávání, ovocnářství, přírodní zahrada
- Ekologické poradenství
- Výstava starých a krajových odrůd ovoce a ovocnářské poradenství
- Exkurze ekologickými projekty v Hostětíně - prohlídky pasivního domu, moštárny, přírodní zahrady, kořenové čistírny odpadních vod a výtopny na biomasu na sebe volně navazují a konají se v různých časech:
- Den otevřených dveří v pasivním domě (prohlídky domu 12:30, 13:30, 15:30)
- Komentované prohlídky moštárny (12:00, 14:00, 16:00)
- Komentované prohlídky přírodní zahrady (14:00, 16:00)
- Komentované prohlídky kořenové čistírny, výtopny na biomasu, obecné seznámení s ekologickými projekty v Hostětíně (11:00, 13:00, 15:00)
Dobroty
- Čerstvě vylisovaná jablečná šťáva přímo od zdroje
- Konopná a mátová sodovka
- Vegetariánské kulinářské speciality
- Fairtradová kavárna Veronica se spoustou jablečných moučníků
- Jehněcí steaky a bioklobásky
- Guláš z biohovězího
- Hostětínský radler
- Domácí kyselica
- Regionální pivo
Text a foto: Ekologické centrum Veronica
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.