27. 9. 2016 - Již pošesté se jednou z hlavních vinařských scén Znojemského historického vinobraní stala ochutnávka vín VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny. Rok od roku je scéna u rotundy u návštěvníků oblíbenější, což dokazují počty vypitých vzorků a lahví. A úspěšné bylo poznávání Vína všemi smysly. „Letošní ročník vinobraní byl pro vinaře VOC Znojmo dosud tím nejlepším.
Do akce se zapojil se rekordní počet vinařů – 18, nabízeli jsme rekordní počet vín – 73 – a poznávání Vína všemi smysly zažilo 2,5 krát větší návštěvnost než vloni. A to hlavní – všude panovala výborná nálada,“ shrnuje s úsměvem František Koudela, předseda VOC Znojmo.
Scénou VOC Znojmo u rotundy prošlo odhadem na 15 000 návštěvníků, kteří vypili celkem 8 630 lahví vín. „Někteří si kupovali víno rovnou po celých lahvích a pak ji popíjeli v klidu a pohodě s kamarády u rotundy nebo třeba na nádvoří hradu, kde byla klidová zóna,“ dodává Koudela. „Větší radost než čísla vypitých lahví a vzorků nám dělá ale to, že se u nás návštěvníci cítili dobře. O dobrou náladu se starala cimbálová muzika Jožky Šmukaře a Cimbálová muzika Šmytec. A nejednou se stalo, že s cimbálkou zpívali i tančili všichni ve stanu,“ vzpomíná Koudela. Avizovaná soutěž týkající se Vinobusu ještě čeká na své vyhodnocení. „Výhercům cenu v podobě trička s logem Vinobusu pošleme přímo na adresu,“doplňuje Koudela.
Další soutěž probíhala nově v sobotu v Sále předků na znojemském hradě. Pod taktovkou viceprezidenta Asociace sommelierů ČR Iva Dvořáka zde poznávalo Víno všemi smysly na 1 000 návštěvníků, kteří se stali Znalci znojemských vín. „Víno všemi smysly byla hravá forma vzdělávání, jak postupovat při degustaci vína. Nejvíce návštěvníků bylo mezi 20 – 40 lety, ale zastoupeny byly i další věkové skupiny, včetně dětí. Vzhledem k tomu, že se nepil žádný alkohol a poznávali se barvy, vůně, chutě, tělnatost a další vjemy, byla to hra prakticky pro každého,“ vysvětluje Ivo Dvořák. „Nejvíce se účastníci bavili poznáváním vůní a chutí, což jsou základní vjemy i při samotné degustaci. Každému pak udělalo velkou radost, pokud vše vyplnil správně a v degustačním stanu VOC Znojmo obdržel zaslouženou výhru,“ dodává Dvořák. „Přínosem celé akce bylo zapojení skutečně všech smyslů do degustace a tím prohloubení kulturnosti konzumace tak ušlechtilého moku, jako je víno. Navíc se všechny vjemy soustředili na typické vlastnosti typických odrůd révy vinné ze Znojemska – Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Sauvignon blanc. Znojemské historické vinobraní tak dostává další rozměr ve formě vzdělávání hravou formou,“ shrnuje Dvořák.
Prázdné nebylo o vinobraní ani Informační centrum VOC Znojmo ve Vlkově věži. „V pátek a v sobotu návštěvníci logicky korzovali spíše na scénách vinobraní, ale v neděli jsme měli, mohu-li to tak říct, plno. Lidé si k nám chodili kupovat vína, která si pak vezla domů, a kochali se pohledem na Znojmo z Vlkovy věže. Potvrzuje to tak naši myšlenku, že neděle o vinobraní má být odpočinková a klidná, kdy návštěvníci stihnou to, na co není během pátku a soboty čas,“ přemítá Koudela.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.