28. 9. 2016 - Bohatší o dvě nové gastro zastávky, s rozsáhlejším farmářským trhem a také účastí hned dvou šéfkuchařů oceněných prestižní michelinskou hvězdou přivítá své návštěvníky o nadcházejícím víkendu Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích.
Na hlavní program gastrofestivalu – takzvanou Gastro tour, která probíhá v sobotu 1. a neděli 2. října od 10 do 18 hodin, už v místních hotelech a penzionech vrcholí poslední přípravy. Kuchaři už chystají vše pro to, aby byli dobře připraveni na nápor návštěvníků. Na Karlovský gastrofestival je tradičně vstup zdarma. Loni do Velkých Karlovic přijelo během víkendu na 40 tisíc gurmánů z České republiky i Slovenska.
„Takový zájem je nesmírně potěšující, ale i zavazující. Výhodou je, že i takto velký počet hostů se v našem údolí dobře rozptýlí, každý si tu najde to své. Samozřejmě ale musíme věnovat velkou pozornost kvalitnímu zázemí. Máme připraven dostatek parkovacích míst, pro komfort hostů jsme posílili počet stanů s možností posezení i kyvadlovou dopravu v údolí. Po zkušenostech jsme také zvětšili velmi populární farmářský trh. Novinkou je i rozšíření gastro zastávek o dvě nová místa – u Dolinky najdou návštěvníci pivovarské zabíjačkové speciality a street food sekci, na gastro zastávce U Mařeny se představí tři spřátelené podniky z blízkého Rožnova pod Radhoštěm,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.
Lákavý sortiment čeká gurmány i jinde. Například hotel Horal vsadil na zvěřinu, Penzion U Dorňáků bude nabízet grilované pstruhy a jesetery, hotel Galik zabíjačkové speciality, v Penzionu Pod Pralesem bude jehněčí a pivo z vlastního minipivovaru, penzion Školka či hotel Pod Javorem se pochlubí tradiční domácí kuchyní, kuchaři Spa hotelu Lanterna či U Pařízků zase krajovou gastronomií v moderním pojetí.
Ochutnávky doplní mezinárodní farmářský trh se sedmi desítkami stánků pečlivě vybraných prodejců a producentů z ČR, Slovenska i Maďarska. Na trhu i jinde nebudou chybět ani symboly Valašska – tradiční frgály od různých výrobců, které lidé mohou nejen zakoupit, ale také si zkusit jejich výrobu ve frgálové manufaktuře pod vedením pekařek Resortu Valachy.
Zpestřením bude sobotní soutěž o nejlepší klobásu a nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál. Při obou může ochutnávat soutěžní vzorky vedle poroty také veřejnost. Připraveny jsou i atrakce pro děti, řemeslný jarmark, barmanské večery či posezení s muzikami.
Atraktivní podívanou s příležitostí přiučit se kuchařským fíglům slibuje kuchařská show nového českého michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka z pražské restaurace Field. Uskuteční se v neděli mezi 14. a 16. hodinou.
Druhý michelinský host, šéfkuchař Ákos Sárközi z maďarské restaurace Borkonyha, bude po celý víkend úřadovat ve Spa hotelu Lanterna, kde se konají galavečeře pro náročné gurmány. „Na sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ještě zbývají poslední volná místa. Velmi se těšíme na tento mimořádný zážitek, který je příležitostí poznat špičkovou maďarskou kuchyni snoubenou s vynikajícími maďarskými víny,“ uzavřel Tomáš Blabla.
Karlovský gastrofestival díky místu konání skýtá příležitost k ochutnávkám i procházce na čerstvém vzduchu v malebné přírodě Beskyd na česko-slovenském pomezí. Jednotlivé gastro zastávky lze projít pěšky po cyklostezce Bečva, nebo se lidé mohou svézt vláčkem, historickým autobusem a koňským povozem. Zajištěna je i kyvadlová doprava na vlakové nádraží v centru obce. Na gastrofestivalu se platí jednotnou měnou valašský gastroš.
Více informací: www.karlovskygastrofestival.cz
Text a foto: Martina Žáčková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.