10. 10. 2016 - Rekordních 41 tisíc: tolik lidí podle oficiálního měření návštěvnosti zamířilo na 8. Karlovský gastrofestival, který se konal 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích. Podle analýzy provedené mobilním operátorem O2 se tak oproti loňsku počet návštěvníků zvýšil téměř o 10 procent. A více než dvojnásobně přibylo hostů ze Slovenska.
„Největší zájem byl tradičně o valašské frgály, které nabízela jak naše vlastní pekárna, tak i další pekařství z regionu. Za víkend se prodalo na šest tisíc frgálů,“ prozradil Tomáš Blabla.
Zpestřením gastrofestivalu byla účast hned dvou šéfkuchařů s michelinskou hvězdou. Maďar Ákos Sárközi z budapešťské restaurace Borkonyha připravil Michelinský oběd a Michelinskou galavečeři ve Spa hotelu Lanterna, velkému zájmu se těšila také kuchařská show nového českého „Michelina“ Radka Kašpárka z pražského Fieldu.
Během víkendu se uskutečnila také soutěž o nejlepší klobásu, v níž vyhrál amatérský výrobce Jiří Krist z Ratíškovic, a na závěr gastrofestivalu i tradiční soutěž o nejlepší frgál. V ní porotci posoudili šest desítek koláčů a jako nejlepší vyhodnotili makový frgál Mileny Borošové ze sousední obce Karolinka.
Termín příštího 9. ročníku Karlovského gastrofestivalu zatím nebyl vybrán. Ve hře je první nebo druhý říjnový víkend.
www.karlovskygastrofestival.cz
text a foto: Martina Žáčková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.