12. 10. 2016 - Poznat svět vína během jednoho večera, takový je cíl Velké říjnové degustace sommeliera Vladimíra Vaňka. Odehraje se ve čtvrtek 13. října v Praze v klubu Lávka a představí 45 různých vín seřazených podle odrůd.
Program bude volný. Návštěvníci si mohou vybrat, zda zkusí jen vína, která je zajímají, nebo postupně projdou celou 45 vzorkovou degustační sadu. Vína budou seřazena do tematických celků podle odrůd a doporučeného pořadí k degustaci. „Každý si tak bude moct vyzkoušet srovnání různých vín stejné odrůdy nebo naopak porovnat odrůdy mezi sebou,“ upřesňuje možnost degustace Vladimír Vaněk, majitel webu Ocenenavina.cz. Ten bude celý večer hostům k dispozici, aby jim doporučil vína dle jejich chutí, stejně jako sommelieři u jednotlivých vín.
Jak degustovat?
„Obecně doporučuji začít šumivým vínem, poté pokračovat víny bílými, červenými a ukončit ochutnávání sladkými víny,“ radí ještě před návštěvou Vladimír. Pokud chcete na VŘD prozkoumávat vinné oblasti, doporučuje vinný couch zahájit večer chladnějšími vinnými regiony a pak navázat teplejšími oblastmi Evropy a víny z Nového světa. „Naopak chystáte-li se porovnávat odrůdy, měli byste začít neutrálnějšími a svěžejšími víny bez vlivu sudu a pak přejít na plnější a aromatická vína. Večer zakončete víny plnými se znatelnými projevem zrání na dubových sudech,“ dodává ještě Vaněk.
Vína bude možné také párovat s delikatesami, jako jsou čokoláda, sýry nebo francouzské teriny. Návštěvníci je budou moct ochutnat, nakoupit nebo objednat za zvýhodněnou cenu. Seznam vín na degustaci 13. října najdete v přiloženém souboru.
VŘD: Jde vlastně o Antidegustaci
Zjednodušit lidem svět vína a zpestřit ho tím pravým jídlem. Takové cíle vedly k rozhodnutí sommeliera Vladimíra Vaňka zanechat kariéry v marketingu a rozjet vlastní e-shop s vínem Ocenenavina.cz i zážitkové Antidegustace. „Koncept vznikl jako rekce na kvalitu standardních ochutnávek u nás. Běžně se vína degustují ve skupině více než 20 lidí, vzorky jsou často jen průměrné, sommelier řeší primárně prodej a o zážitku párování vína s jídlem se vám může jen zdát. Dostanete maximálně kus chleba s eidamem,“ vyjmenovává, proti čemu chce svým přístupem k vínu bojovat. A to nejen na intimních degustacích o deseti lidech, ale také na větších akcích, kam atmosféru v říjnu již potřetí přenese.
Text a foto: Eva Samšuková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.