13. 10. 2016 - Výstaviště PVA EXPO Praha Letňany se ve dnech 30. září a 1. října stalo dějištěm finále nejprestižnější cukrářské soutěže v České republice Cukrář roku – Bidvest Cup 2016.
Nejlepším cukrářem České republiky se stal František Buchal z Cukrárny Buchalovi, Praha 9 - Čakovice (commis Kateřina Švestková). Druhé místo obsadila Denisa Drahotská ze Střední školy potravinářské Smiřice (commis Simona Dubiasová), třetí místo získala Tereza Minaříková ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Horky nad Jizerou (commis Lucie Zemanová).
Ve čtyřech studiích se ve dvou dnech utkalo v Letňanech sedm finalistů. Každý tým připravil podle svého originálního receptu šest porcí kavárenského dezertu za použití 5 surovin KLASA a šest porcí dezertu za použití čokolády Madagaskar 67,4 % kakaa nebo čokolády Brazil
66,8 % kakaa od firmy Callebaut.
Dalším úkolem soutěžících bylo přivést a vystavit soutěžní úkol z korespondenčního kola - slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma Karel IV. a odborné porotě předložit degustační vzorek.
Vedle soutěže Cukrář roku 2016 probíhaly také doprovodné soutěže, mezi které se řadil například výběr o nejlepší chodský koláč, nejlepší cupcake a o nejlepší palačinku.
Výherci doprovodných soutěží:
1) Chodský koláč – Veronika Macháčková (SŠ a VOŠ cest. ruchu, České Budějovice)
2) Cupcakes – Eva Holá (SŠ a VOŠ cest. ruchu, České Budějovice)
3) Palačinky - Ladislav Floreán (SOŠ cest. ruch, obchod, služby a podnikání v hotelnictví, Bratislava)
Všechny výše zmiňované výrobky soutěžících cukrářů hodnotila odborná komise, ta se skládala z předsedkyně komise, kterou zastala paní Pavlína Berzsiová a z dalších komisařů, jimiž byla Pavlína Permedlová, Alena Kirpalová, Petra Vránová, Alena Pechlátová a pan Vladimír Krofta.
Blahopřejeme všem cukrářům, kteří se zúčastnili finále. Rovněž děkujeme členům odborné komise za jejich práci, Jaroslavu Fialovi za odborné moderování celého průběhu soutěže a partnerům, kteří soutěž podpořili –
Bidvest Czech Republic, InterGast, Nestlé Česko, PVA EXPO Praha Letňany, Czech Tourism, Národní značka kvality KLASA, Rok řemesel, Fiala – Praha, Almeco, Callebaut, Nektar Natura, Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou, Kenwood, Winterhalter, FOMI, FAGOR, Restaurace Aureole, p. Palounek - Restaurace U Bohouše, Česká Lípa, p. Pýcha - Restaurace Pod Zámkem, Průhonice, SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha Klánovice, společnost T&M Creative.
Text: AKC, ilustr. foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.