Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE
Navštivte také naši fanpage na Facebooku!
Četli jste už článek Kdo "vaří" z vody? Jakou šlehačku používáte?
 
67%
 ve spreji
 
33%
 vlastní výroba
 
0%
 jinou
 
0%
 nepoužívám vůbec

Elektronická evidence tržeb: zaniknou tisíce firem

Elektronická evidence tržeb: zaniknou tisíce firem

17. 10. 2016 - Od 1. prosince budou muset své tržby prostřednictvím elektronických pokladen evidovat restaurace a hotely. Povinnost se ale týká i některých školních jídelen. Platí pro ty v soukromých školách, které umožňují nákup obědů i cizím strávníkům.

Zavedení elektronické evidence tržeb v Chorvatsku vedlo podle chorvatského ministra financí k růstu přiznávaných příjmů podnikatelů a živnostníků o více než dvojnásobek. A právě z růstu tržeb mají čeští podnikatelé strach. Řada podnikatelů má obavy z toho, že na sebe kvůli nápadně vyšším tržbám upozorní kontroly. „Výkyvy v tržbách se podnikatelé snaží maskovat tím, že založí novou firmu a začnou na ni provozovat restauraci nebo ubytovací služby a tu předchozí zavřou. Nové firmy v Česku přibývají nebývalým tempem, jen během prvních šesti měsíců letošního roku bylo v České republice zaregistrováno 13 731 nových společností. Pokud tento trend vydrží i v druhé polovině roku, vznikne letos nejvíce firem za posledních devět let. Na vznik nových firem má vliv samozřejmě víc faktorů, zejména je to sílící ekonomika, výrazný vliv má ale také snaha podnikatelů vyhnout se případným kontrolám po zavedení elektronické evidence tržeb,“ popsala Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portále www.eDane.cz.

První vlna elektronické evidence tržeb se ale nebude týkat všech gastronomických zařízení. V klidu mohou zatím zůstat podniky, které se specializují výhradně na jídlo s sebou. „Elektronická evidence tržeb se u restaurací od letošního prosince nebude týkat jídla, které si zákazník odnese nebo si ho nechá přivézt. Metodická příručka uvádí, že o stravovací službu se bude jednat jen v případě, že bude jídlo servírované v provozovně a k jeho snědení bude mít zákazník přiměřené zázemí, například stoly, židle a podobně. V tomto musí poplatník přijatou tržbu evidovat už od 1. 12. 2016. Bude-li ovšem v té samé provozovně vydáno jídlo například do papírové tašky, už se nejedná o stravovací službu, ale o dodání zboží. V takovémto případě má poplatník povinnost přijatou tržbu evidovat až od 1. 3. 2018. Týkat se to bude například zmrzliny v kornoutu, popkornu v krabici nebo párku v rohlíku,“ vysvětlila Blanka Štarmanová.

Pozor si musí dát i některé školy – ty, které poskytují možnost stravování například seniorům, musí být k elektronické evidenci tržeb přihlášeny už tento rok. Elektronická evidence tržeb se vztahuje na školní jídelny a menzy soukromých škol. V Česku je kolem 40 soukromých vysokých škol, základních a středních škol jsou stovky. „Od elektronické evidence tržeb jsou osvobozeny prodeje obědů žákům a učitelům, řada jídelen ale nabízí stravování například důchodcům nebo rodičům na mateřské dovolené. A na ty se elektronická evidence vztahuje. I v tomto případě záleží na tom, zda strávník jídlo zkonzumuje na místě nebo si ho odnese s sebou. Elektronická evidence tržeb se netýká školních jídelen či bufetů, které jsou provozovány příspěvkovou organizací nebo placeny z veřejných peněz. V jiných situacích bude nutné tržby evidovat, a to včetně plateb elektronickými peněženkami a čipovými kartami,“ řekla Blanka Štarmanová.

Text: Petra Ďurčíková, mediální konzultant, foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2018, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz