Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Přichází čas fašanků, čas veselí a hojnosti

Přichází čas fašanků, čas veselí a hojnosti

7. 2. 2012 - VÝCHODNÍ MORAVA – Východní Morava se od tohoto týdne ponoří do masopustního veselí. Bohaté programy se chystají hned na několika místech regionu.

Masopust byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil v posledních dnech, kterým se také říkalo fašank nebo končiny. Tento lidový svátek začínal už svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. O masopustu se každém domě smažily koblihy či boží milosti, které neodmyslitelně patřily do jídelníčku tohoto období.

Typickou součástí závěru masopustu byly obřadní obchůzky a rej maškar. Obyčejů a zvyků v poslední masopustní dny bylo mnoho, každá vesnice - každý kraj byly něčím odlišné, měly svá specifika.
Všude se ale období radostí a rozverností uzavíralo závěrečnou večerní zábavou, na kterou často zvala muzika vyhrávající na návsi. Zábava byla spojena s pochováváním basy, kdy po parodii pohřbu byla za velkého „pláče“ vynesena basa či figurína ze sálu a slavnostně „pohřbena“. To vše na znamení, že čas nevázaného veselí definitivně skončil a nastal čas půstu. Sousedé si po půlnoci na rozloučenou zazpívali postní píseň a rozešli se do svých domovů.

Ve znamení těchto tradic se ponese Masopust pořádaný Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Uskuteční se v sobotu 11. února. Bohatým program začne v Dřevěném městečku od 9 hodin a potrvá do 16. hodin. „Můžete se s námi zúčastnit masopustních obchůzek z Valašska a ochutnat z pestré nabídky zabijačkových výrobků, kterou pro vás připravili mistři řeznického řemesla,“ pozvala za organizátory k návštěvě Milena Bahounková. Součástí programu bude také 15. ročník soutěže O nejlepší valašskou klobásku, 5. ročník soutěže O nejlepší valaškou tlačenku a laická anketa O nejlepší řeznický stánek. Další informace na www.vmp.cz.

Masopustní průvod se na sobotu chystá i ve Zlíně, akce se jmenuje Fašank, aneb maškarní trochu jinak a je určený především pro děti. Program začne výrobou masek od 14 hodin v prostorách Domu dětí a mládeže Astra na Tyršově nábřeží, v Astře v ulici Družstevní na Jižních svazích se začne o půl hodiny později. Děti ale mohou přicházet přímo ve svých kostýmech. Průvod maškar vyjde v 15 hodin z Tyršova nábřeží a dorazí ke Sportbaru Rex v ulici Okružní, kde budou pro děti připravené zábavné soutěže a diskotéka. Více informací na www.ddmastra.cz.

Od neděle 12. února až do středy 22. února bude žít fašankem Strání na Uherskohradišťsku. Místní chystají už 25. ročník festivalu masopustních tradic. Úvod obstará nedělní Výstava 25 let festivalu fašanku, která bude mít od 15 hodin vernisáž na místním Zámečku. Její součástí bude představení publikací Od věnečku k obálence a 25 let Festivalu fašanku. Účinkovat bude Vlasta Grycová, ženský sbor Netáta a také Husličky. Kompletní program naleznete na www.strani.cz.

Masopustů bude v dalších dnech přibývat. V plném proudu je například příprava velmi oblíbeného Lešetínského fašanku ve Zlíně, který se uskuteční v sobotu 18. února. Vedle tradičních radovánek bude jeho velkým lákadlem domácí zabíjačka.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz