19. 10. 2016 - V sobotu 22. října se od 10 hodin v areálu Hotelu Zámeček v Mikulově uskuteční největší mezinárodní gulášový festival v Česku. V loňském roce se vařilo v 52 kotlících, kde soutěžily týmy z Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska. V minulém roce mlsné jazýčky zkonzumovali přes 10000 porcí (1 porce – 0,25 litru) této národní pochutiny.
Kromě klasického vídeňského hovězího a vepřového guláše zavoní také jelení, námořnický, kančí, segedínský, zabíjačkový, telecí apod. Určitě bude něco i pro vegetariány, jako například fazolovo-sojový guláš se žampiony a jiné.
Nedílnou součástí této akce bude již desátý ročník koštumladých vín „Moravské Božolé“ za doprovodu cimbálové muziky v hotelovém sklepě a country kapel v areálu hotelu. V loňském roce byl o první mladé víno, které dozrálo v nejjižnějším cípu České republiky obrovský zájem.
Neváhejte a sestavte tým ve stylovém oblečení se skvělým kuchařem a přijeďte do Mikulova vyhrát „Řád zlaté vařečky“. Během dne bude probíhat také soutěž o „Největšího jedlíka gulášového festivalu“. Soutěžního klání se pravidelně zúčastňuje Jaroslav Němec z Bystré u Poličky, který pravidelně objíždí všechny soutěže v ČR a většinou vyhrává titul největšího jedlíka vpojídání knedlíků, párků, bábovek, jitrnic apod.V den akce bude rovněž probíhat soutěž v gůlání bečky (styl popelář) na čas. Jedná se o šetrné přemísťování beček ve sklepním hospodářství po hraně sudu tak, aby nedošlo k poškrábání obručí.
Pravidelně do města pod Pálavou na tuto akci přijíždí tisíce turistů ze širokého okolí, kteří pak podzimní výlet spojí s prohlídkou historického města, Kozího hrádku, renovovaného Svatého kopečku či návštěvou Aqualandu Moravia. Zvyhlášeného Mikulova si každý odváží ty nejhezčí, největší anezapomenutelné zážitky.
Text a foto: Josef Ševčík
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.