21. 10. 2016 - PRAHA - O víkendu 22. a 23. října 2016 proběhne v Kafkově domě v Praze již pátý ročník největšího svátku kávy v ČR i střední Evropě – Prague Coffee Festival 2016. Festival pořádá spolek Coffee Embassy pod laskavou záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové.
Hlavním cílem Coffee Embassy je rozvoj a propagace kávové kultury.
Oba víkendové dny nabídne festival v samotném centru Prahy, kde žila rodina Franze Kafky, bohatý program a fascinující řadu káv vždy od 10 do 18 hodin. Návštěvníci budou mít možnost objevovat rozličné chutě kávy na mnoha brew i espresso barech provozovaných baristy z kaváren a pražíren z celé Evropy. Po celý den budou na programu také profesionální degustace káv, tzv. cuppingy, nebo milk battle – soutěž v kreslení mléčnou pěnou do kávy.
Kromě toho Prague Coffee Festival 2016 nabídne řadu workshopů, které návštěvníkům přiblíží například základy latte artu nebo je naučí, jak si doma různými způsoby připravit dokonalý šálek kávy. Oba festivalové dny budou nabité přednáškami od kávových farmářů, profesionálů v oboru i odborníků na různé aspekty kavárenství, přípravy nebo pěstování kávy, a to ze všech koutů světa. Mezi nejvýznamnější hosty festivalu patří:
• Paulo Cesar Toledo Campos – kávový farmář z Franca, Brazílie
• Jose Manuel Velásquez Betanco – kávový odborník z Nikaraguy
• Gwilym Davies – vítěz světového baristického šampionátu 2009, certifikovaný porotce kávových mistrovství světa a spolumajitel kavárny Prufrock Coffee v Londýně
• Maxwell Colonna-Dashwood – spolumajitel kavárny Colonna and Small’s a Colonna & Hunter v Bathu, vítěz britského baristického šampionátu a světový finalista v letech 2012, 2014 a 2015
• Patrik Rolf Karlsson – pražič kávy a barista
• Zuzana Černá – trojnásobná mistryně České republiky v cuptastingu (degustaci kávy) a vedoucí projektu kávové farmy mamacoffee v Nikarague
• Michael Truksa – kávový cestovatel mezi Indonésii a Českou republikou
Program přednášek bude oba dny zakončen diskusí českých baristických šampionů a kávových profesionálů. „Festival se vyznačuje nejen řadou přednášek, workshopů a možností ochutnat kávu ze všech koutů světa, ale také velmi osobním kontaktem, který zprostředkuje mezi profesionálními baristy, kávovými odborníky, pražírnami i milovníky kávy z řad široké veřejnosti. Za svoji vstupenku přitom návštěvníci získávají ‚kolik kdo vypije‘ kávy od velkého množství prezentovaných kaváren a pražíren," uvedl Daniel Kolský, zakladatel a ředitel Prague Coffee Festivalu.
Atmosféru festivalu v sobotu i neděli svým pečlivým hudebním výběrem podpoří DJ Pocoloco z uskupení Cabaret Manana a MC Ondra. V průběhu celého víkendu si budou moci návštěvníci prohlédnout také instalaci šperkařky a umělkyně Anny Steinerové, která představí svou kolekci šperků inspirovaných kávovými zrny a další instalace a fotografie. V sobotu 22. října večer jsou pak všichni návštěvníci festivalu zváni na kávovou party, která proběhne v Café Jedna v pražském Veletržním paláci.
Vstupenky na festival jsou k dispozici na webu coffeefest.cz. Cena jednodenní vstupenky je 280 Kč a zahrnuje „kolik kdo vypije“ kávy na festivalu. Na workshopy a cuppingy je třeba se dopředu zaregistrovat na webových stránkách festivalu.
Spolek Coffee Embassy u příležitosti festivalu vydal již 4. vydání Knihy kaváren, která své majitele provede 43 unikátními kávovými místy v České republice. Kniha zároveň slouží jako poukaz na 43 kávových nápojů v těchto kavárnách zdarma. V prodeji bude na festivalu nebo na webu coffee-embassy.org za 350 Kč včetně DPH.
Vstupenky a veškeré související informace (program přednášek) jsou k dispozici na www.coffeefest.cz
Hlavní partnery festivalu jsou společnosti La Marzocco, Chemex, Datart, pražírna mamacoffee a GoatCup. Mezi partnery festivalu patří Tiskárna Daniel, Cascara Fizz Original, BWT, Marco, CupPlus, Coffee Hub, Colt Brew, Storyous a Lindt. Mediálními partnery festivalu jsou rádia Classic Praha, Expres FM, Radio 1 a Kavárenské noviny.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.