Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Výchova kuchařů v Čechách. Revoluce v praktickém vzdělávání studentů

Výchova kuchařů v Čechách. Revoluce v praktickém vzdělávání studentů

24. 10. 2016 - Největší česká hotelová skupina CPI Hotels se stala partnerem vzdělávacího programu Kulinářské umění (KU). České hotely společnosti se zavázaly spolupracovat výhradně se středními odbornými školami, které garantují zavedení výuky dle principů Kulinářského umění.

Do školení vzdělávacího programu se zapojí v následujících třech letech také šéfkuchaři hotelů a jejich zástupci.Společnost spolupráci oznámila na tiskové konferenci s podtitulem Výchova kuchařů v Čechách, verze 2.0. Spojení s projektem KU šéfkuchaře Jiřího Roitha má zajistit tolik potřebné kvalitní propojení teoretické a praktické výuky na školách s praxí v hotelech a restauracích, kde učni sbírají první zkušenosti a formují své návyky do budoucího zaměstnání v gastronomii.

02985-CPI_Kulinarske_umeni_Jiri_Roith.jpg

Obr. Jiří Roith - zakladatel projektu Kulinářské umění. "Neučme studenty konkrétní recepty, ale základní kulinářské techniky".

V současné době má partnerství za sebou měsíc ostrého provozu, od září měli první studenti prvních ročníků, kteří se ve školách vzdělávají podle kurzu, možnost vyzkoušet nově nabité zkušenosti v některém z hotelů Clarion, Fortuna nebo Buddha-Bar Hotelu Prague. CPI Hotels je tak prvním soukromým subjektem, který nabídne přímé propojení konkrétní probírané studijní látky při praktickém využití v praxi. Kromě intenzivnější spolupráce s odbornými školami firma investuje i do vzdělávání vlastních zaměstnanců, kteří projdou sérií 18 odborných seminářů KU s cílem sjednotit v praxi  používané postupy.

02985-CPI_Kulinarske_umeni_konference_Marketa_Hrubesova.jpg¨

Obr. Tiskovou konferenci o projektu Kulinářské umění moderovala v pražském hotelu Clarion Congress Hotel autorka kuchařek, herečka a moderátorka Markéta Hrubešová

„S důsledky nedostatku kvalifikovaného personálu na gastronomickém pracovním trhu se potýkáme dlouhodobě, nezávisle na krajích. Rozhodli jsme se aktivně zapojit do řešení celé situace, být příkladem a udělat ten pomyslný krok navíc. Jako největší hotelová společnost a jeden z největších zaměstnavatelů v této oblasti vnímáme svoji společenskou odpovědnost. Do budoucna je totiž aktivní role ve vzdělávání studentů jedinou šancí, jak si můžeme vychovat budoucí generaci kvalitních zaměstnanců, a potažmo tak pomoci celému gastronomickému trhu.“, řekl o spolupráci Jan Kratina, generální ředitel CPI Hotels.

02985-CPI_Kulinarske_umeni_skolstvi.jpg

Obr. zástupci škol, kteří projekt Kulinářské umění zavedli

Mezery v přípravě budoucích gastronomických profesionálů vnímají hoteliéři a provozovatelé restaurací napříč oborem, v tuto chvíli jsou učni pro mnohé z nich pouze pracovní silou pro ty nejpodřadnější úkoly. To chce ale CPI Hotels společně s KU změnit. „Hotelové školy a učiliště sice chrlí množství absolventů, dle naší zkušenosti jsou ale ve velké většině nepřipravení na požadavky a podmínky reálného fungování profesionálních kuchyní. Často suplujeme jejich praktickou přípravu, spoustu věcí je musíme učit de facto od začátku, a to je náročné.  Smysluplným a systematickým spojením sil se školami odborné přípravy máme naději, že za tři roky vyjdou díky této spolupráci první studenti, kteří budou hotoví, ale i více motivovaní.“, uvedl Michal Hampejs, Korporátní šéfkuchař CPI Hotels.

Spolupráce je postavena na zavedení principů projektu Kulinářského umění do českých gastronomických škol. Již na 60 z celkového počtu zhruba 140 škol buď již zcela změnilo osnovy výuky dle principů KU, nebo používají kurzy jako praktický doplněk výuky. Projekt vstoupil i do fáze vzdělávání pedagogických pracovníků.

02985-CPI_Kulinarske_umeni_Donald_prezident.jpg

Obr. Donald Gyurkovits - prezident Kanadské kulinářské federace

Program Kulinářského umění je Ministerstvem školství akreditovaný vzdělávací program profesionálního vaření, který učí základní kuchařské techniky a postupy. Na rozdíl od současné praxe v českém odborném školství, které stále koncipuje výuku jako učení konkrétních receptů,  tak postupuje k modelu západního školství. Absolventi takového programu budou vybaveni znalostí 70 základních kulinářských technik, díky kterým  jsou schopni sami receptury sestavovat a zapojit svoji kreativitu. „Cílem projektu Kulinářské umění je nahradit současnou praxi zastaralých učebnic, které zhusta učí receptury jako před třiceti lety. Je potřeba přiblížit se světové úrovni gastronomie a to musí začít na školách. Jsem rád, že za dva roky fungování jsme vzbudili zájem nejen studentů, učitelů, ale i odborné veřejnosti. Forma videokurzů se ukázala být jako klíčová, protože i v tomto ohledu je potřeba jít s dobou a podat vše zajímavou formou, která je mladým lidem blízká. Jen tak máme šanci získat jejich pozornost a nadchnout je pro krásy kulinářského řemesla.“, uvedl Jiří Roith, zakladatel projektu Kulinářské umění.

Mezi ambasadory Kulinářského umění patří řada významných společností jako například Perfect Catering & Canteen, Potrefená Husa, Bidvest nebo Intergast.

02985-TK_CPI_Hotels_Kulinarske_umeni.jpg

Mezi hosty konference nechyběli například Donald Gyurkovits, prezident Kanadské kulinářské federace, Jan Punčochář, šéfkuchař Grand Cru, Filip Sajler, šéfkuchař a CEO společnosti Perfect Catering, Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) nebo například Radim Kopecký, obchodní ředitel společnosti Bidvest ČR.

V závěru tiskové konference převzal prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec čestné členství v Kanadské kulinářské federaci z rukou jejího prezidenta Donalda Gyurkovitse. Ten poté dostal stejné privilegium v rámci Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

02985-CPI_Kulinarske_umeni_prezidenti.jpg

Obr. Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec (vlevo) a Donald Gyurkovits - prezident Kanadské kulinářské federace (vpravo)

Více na www.cpihotels.comwww.kulinarskeumeni.cz

 

02985-CPI_Kulinarske_umeni_Bidvest.jpg

02985-CPI_Kulinarske_umeni_diskuse_chlapi.jpg

02985-CPI_Kulinarske_umeni_diskuse_web.jpg

02985-CPI_Kulinarske_umeni_ucni_kuchari.jpg

Text a foto: Dana Belušová, CPI Hotels, a.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz