1. 11. 2016 - Kam zajít na míchaný drink té nejlepší kvality? V rozhodování vám může pomoci seznam Partner‘s barů České barmanské asociace. Pouze ve výjimečných případech udílená zlatá plaketa „Partner‘s bar“ zaručuje, že v podniku funguje koktejlová gastronomie na nejvyšší úrovni.
Letos se asociace rozhodla udělit toto označení dvěma podnikům – pražskému Hemingway Baru a brněnskému Baru, který neexistuje. V tomto čísle si představíme druhý jmenovaný podnik.Zanedlouho to budou čtyři roky, co se v Brně zrodil nový gastronomický fenomén města – Bar, který neexistuje. Dvoupatrový podnik newyorského stylu nakopnul v jihomoravské metropoli koktejlovou revoluci, přestože jeho zakladatelé, Honza Vlachynský a Andrej Vališ, nikdy předtím v gastronomii nepůsobili.
„Nejdůležitějšími příčinami úspěchu jsou dle mě pohostinnost a pravidelná obměna koktejlového menu,“ tvrdí Honza Vlachynský s tím, že nabídku signature míchaných drinků podnik mění zhruba každého půl roku.Za takovým menu vždy stojí několikaměsíční práce týmu nadšených barmanů a dalších zaměstnanců Kbaru. Sami sledují, co je ve světě jídla a pití možné. Cestují po evropských gastronomických metropolích, ochutnávají a poznávají nové suroviny a inspiraci pak přenášejí do Brna. „Kromě toho mají v naší barové knihovně k dispozici na 150 odborných publikací, zařídili jsme i přístup k foodpairingovým databázím a jezdíme na různé barové veletrhy,“ nechává Honza Vlachynský nahlédnout do zákulisí Baru, který neexistuje.Dnes již kultovní podnik vznikl díky tomu, že jeho majitelé před samotným založením hodně cestovali, a poznávali při tom, jak různě ve světě nejlepší bary fungují.
„Byl to takový pokus-omyl založený na studiu, inspiraci odjinud a četbě odborné literatury,“ vzpomíná na těžké začátky dvojice podnikatelů, která z aktivit České barmanské asociace vyzdvihuje především organizování vzdělávacích a soutěžních akcí.Text a foto: AHR ČRText a foto: CBAproměnilo přímo před očima, mimo jiné i díky projek-tům podporujícím sdílenou ekonomiku. Tyto projekty s sebou přináší novou konkurenci v podobě soukro-mých subjektů nabízejících služby, ubytování, stravování atd. Dobu nezměníme. Nemusíme však jen nečinně přihlížet, můžeme se také změnit!
Více na www.konferenceahr.czINFOBOXPartner’s bar CBAToto označení deklaruje kvalitu, čistotu a profesionalitu barmanské práce, jež je v těchto koktejlo-vých barech realizována. Informuje o tom, že za prací zaměstnanců stojí odborník z řad České bar-manské asociace.• Bugsy ́s bar• Tretter ́s bar• Žlutá ponorka – Poetic Cocktail Bar• Martini ́s bar• Zapa bar• Cloud 9 sky bar & lounge• Black Angel ́s bar• Oblaca• Apotheka Café bar• Hemingway bar• Bar, který neexistuje
text: CBA, foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.