2. 11. 2016 - Hanušovičtí pivovarníci vysadili dalších 500 smrčků na hřebenech Jeseníků. Pivovarský les tak dnes má už 6000 stromků. Od jiných se ničím neliší a nenajdete tady ani okázalé tabule s logy sponzora. Pouze nenápadná dřevěná cedulka připomíná dobrou vůli a odhodlání hanušovických pivovarníků, kteří rok co rok vyrážejí s krumpáči a motykami na vrcholy Jeseníků, aby vysadili dalších 500 zelenáčů. „
„Náš letošní jubilant dostal tu nejlepší závlahu a stejnou jsem si dopřáli i my. Práce v lese je náročná, ale šlo nám to dobře od ruky. Půda ještě není namrzlá a letos nám navíc přálo počasí. “ říká Radek Urban, jeden z pivovarnických sazečů.
Většinou se sadí smrky nebo buky do předem vyhloubených jam. Jde o chlapskou práci, o které rozhoduje nejen síla, ale především odhodlanost udělat dobrou věc. Zatímco jiným se v životě podaří zasadit strom třeba jeden, pivovarníci je počítají na stovky. Jejich aktivita je cenná nejen z pohledu ochrany životního prostředí. Jde o spontánní vyjádření zájmu o region i příklad společenské zodpovědnosti podniku.
Na svazích Červené hory (1333 m n.m.)vysadili pivovarníci svých prvních 250 stromků už před 12 lety. A od té doby spolupracují s Lesy ČR, konkrétně lesní správou Loučná nad Desnou. Ve vyšších polohách a těžko dostupných terénech je omlazování porostů náročné, proto lesníci aktivitu Holby vítají. Pomáhá zachovat kolorit krajiny a udržet její přírodní rovnováhu. Děje se tak v rámci projektu Holba Jeseníkům. Jeho náplní je pomoc pivovaru při záchraně přírodního dědictví Jeseníků. Ekologických projektů realizuje Holba celou řadu. K těm nejvýznamnějším patří např. revitalizace pivovarských rybníků nebo podpora naučných stezek ve spolupráci s CHKO Jeseníky.
Text a foto: Hana Matulová,ipublicity
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.