Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Uherskohradišťskou Redutu provoní košt slivovice

Uherskohradišťskou Redutu provoní košt slivovice

3. 11. 2016 - Po dvou letech opět provoní uherskohradišťskou Redutu slivovice. V sobotu 5. listopadu od 15.00 hodin zde proběhne III. slovácký košt slivovice. Společnost přátel slivovice Česká republika, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Klub kultury Uherské Hradiště zvou degustátory, fajnšmekry a obdivovatele, kteří uznávají slovácký všelék, aby ochutnali více jak 130 unikátních vzorků.

Proč unikátních vysvětlil hlavní rozvědčík svozu a spoluorganizátor koštu Jan Káčer ze Slováckého muzea. „Na náš košt sbíráme pouze první tři vítězné vzorky, které vyhrály za poslední dva roky v jednotlivých obecních, regionálních koštech. Pokud nejsou k dispozici vítězové, je možné ještě akceptovat čtvrté a páté místo.“ „Lidé mohou ochutnat to nejlepší z nejlepšího, co na Slovácku ještě dnes existuje,“ zavtipkoval Káčer.

Pořádání koštu slivovice v listopadu se může zdát jako nošení dříví do lesa. Jejich termíny ovládají region obvykle na začátku roku. „Před dvěma lety jsme vzorky sváželi na konci zimy a na jaře. Samotný košt proběhl na konci dubna a to už byla naplno rozběhnutá sezóna koštů vín. Proto jsme termín letošního ročníku přesunuli na podzim. Podařilo se nám jej i šikovně trefit do prázdného termínu v hodovém maratonu,“ sdělil Ivo Frolec, viceprezident SPS ČR a poznamenal, že tento termín a dvouletý cyklus superkoštu slivovice bude i v následujících letech.

Košt nabídne slivovici v průřezu celého regionu Slovácka. Kyjovsko se ale zajistit nepodařilo. „Sehnat vzorky od našich sousedů se nepodařilo, protože mnohdy pálenky z modrého ovoce byly upozaděny a kontakty na vítěze vedly do celé republiky,“ řekl Káčer, který na začátku svozu vzorků byl skeptický. „Díky listopadovému termínu to z počátku vypadalo, že seženeme 70 vzorků. Počítali jsme s tím, že už některé vzorky z koštů v roce 2015 budou třeba vypité. To se z části v terénu potvrdilo,“ přidal Káčer, který ve finiši nakonec oplývá spokojeností. „Byl to skoro nadlidský výkon a doteď tomu nemůžu uvěřit, že vše klaplo na výbornou. Zkombinovat logistiku tak, abychom získali co nejvíce kvalitních vzorků v co nejkratším čase, byla ale výzva. Momentálně disponujeme více jak 130 vítěznými vzorky a to je opravdu krásné číslo,“ neskrýval nadšení Káčer po degustaci, která proběhla v Přednáškovém sále Slováckého muzea ve čtvrtek 27. října.

Program koštu obohatí setkání s cestovateli BigTrip.cz, kteří prozradí, kde všude na světě a jak se pálí alkohol. Příjemnou náladu během večera zajistí Cimbálová muzika Jaroslava Čecha a chybět nebude ani něco na zub. „Pálení slivovice má v našem regionu obrovskou tradici. Ta je v současnosti spojena i se soutěživostí a hodnocením kvality tohoto ušlechtilého ovocného destilátu. V sobotu bude mít jedinečnou příležitost ochutnat a porovnat vítěze místních koštů a nejlepší slivovice Slovácka, ze kterých vzejde šampion roku 2016. Doslova na vás čeká vynikající chuťová událost roku,“ vyzval k účasti Frolec.

03004-UH_-_degustace_slivovice_01.jpg

Košt startuje v 15.00 a potrvá do 22.00 hodin. Vstupné 150 Kč zahrnuje koštovku, katalog, Lihové noviny, pamětní připínáček. Obslužné žetony 15 Kč/1ks (do vyprodání zásob). Předprodej vstupenek od 27. října na pokladně Klubu kultury Uherské Hradiště a Městském informačním centru v Uherském Hradišti.

Texdt a foto: Pavel Princ, Slovácké muzeum

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz