Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

VII. Přehlídka Slovácko v tradici aneb „tradiční rukodělná výroba v současnosti“

VII. Přehlídka Slovácko v tradici aneb „tradiční rukodělná výroba v současnosti“

7. 11. 2016 - Sedmý ročník VII. Přehlídky Slovácko v tradici představí v sobotu 14. 11. jedny z nejlepších tradičních výrobců na Slovácku, nositele ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka, značky Regionu Slovácko. V Redutě v Uherském Hradišti se od 9 hodin představí většina z 68 výrobců, atmosféru dokreslí svatomartinská vína a slovácké speciality, to vše s bohatým kulturním programem.

Druhý listopadový víkend je v Uherském Hradišti, potažmo na Slovácku, věnován již sedmým rokem tradiční rukodělné výrobě. Během celého dne se na řemeslném prezentačním jarmarku v prostorách Reduty prezentují a představují výrobci, kteří jsou nositeli ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka. Výrobky je možné si nejen zakoupit, ale i zkusit vyrobit pod odborným i laskavým dohledem mistrů řemesel. Přímo před očima návštěvníků se zde pod šikovnýma rukama rodí panenky a panáčci z kukuřičného šustí, ošatky, koše a košíky, dřevěné formy, struhadla, misky, keramika, tkaniny, do tajů techniky batikovaných, zelových, škrabaných či oplétaných kraslic zasvětí zručné malérečky.

Ani na kroje, obuv, opasky a další krojové součásti nezapomínáme, šikovní ševci, švadlenky či vyšívačky Vám vezmou míru přímo na místě. V dopoledních hodinách budou výrobcům, kterým byla ochranná známka udělena v letošním roce, slavnostně předány certifikáty.

V odpoledních hodinách se představí finalistky Tváře Dobrého dne v modrotiskových šatech od Mirky Psotkové, na ně pak naváže Dagmar Benešová z vlastním tvůrčím počinem - dílnou modrotiskových vzorů a šatů.

Tradici Slovácka v té bytelné podobě již tradičně budou dokreslovat kulinární speciality od vdolečků přes patenty, třísky, povidla, chléb, koláče, perníčky, nudle. Pokračovat můžeme vinnými mošty, sušeným ovocem a uzeninami, svatomartinský čas dokresluje nabídka svatomartinských vín.

Dopolední kulturní program je věnován dětem z CM Dolinka ZUŠ Staré Město a DFS Dolinečka I, v odpoledních hodinách se pak představí CM Hradišťánek, CM ZUŠ Husličky a písničky a DFS Hradišťánek z Uherského Hradiště.

Akce je podporována Nadací Synot, Fondem Zlínského kraje – sekce KULTURA 2016, Fondem cestovního ruchu Města Uherské Hradiště, Regionem Slovácko a zájmovým spolkem Tradiční výrobek Slovácka, z.s. ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti a Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici.

Text: Region Slovácko

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz