9. 11. 2016 - Národní zemědělské muzeum v Praze otevře ve spolupráci s městem Znojmem svoji pobočku v areálu bývalého pivovaru ve Znojmě. Poté, co se do areálu pivovaru vrátila výroba piva, tak brzy nabídne tento komplex další lákadlo pro turisty.
„Možná je to trochu neobvyklé, protože naše město i kraj je známo především vínem, ale vaření piva má ve Znojmě téměř 700 let dlouhou tradici,“ vysvětluje starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. „Oživování areálu pivovaru je jednou z našich priorit, proto jsem velmi rád, že jsme se s Národním zemědělským muzeem dohodli na spolupráci. Naším hlavním úkolem je rekonstrukce prostor, na kterém intenzivně pracujeme,“ doplňuje starosta. „Zážitková expozice historie pivovarnictví přinese další oživení areálu bývalého pivovaru, nový impuls pro podporu cestovního ruchu i další možnost, jak trávit ve Znojmě volný čas,“ dodává starosta.
Hlavním exponátem muzea bude původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni. V roce 2010 bylo prohlášeno za kulturní památku. Sestává se z vystírací kádě, rmutového kotle, mladinového kotle, scezovací kádě a zcezovacího korýtka. Majitelem tohoto unikátního vybavení je společnost Heineken, se kterou město Znojmo uzavřelo smlouvu o výpůjčce.
Expozice pivovarnictví bude přístupná přímo z ulice Hradní stávajícím vstupem a původní přístupovou chodbou. Odsud návštěvník vstoupí do samotné dvouúrovňové varny. Další část expozice bude umístěna v prostoru pod varnou. Na její přípravě spolupracuje Národní zemědělské muzeum s Jihomoravským muzeem ve Znojmě. Expozice bude nejen mapovat historii a tradici pivovarnictví ve Znojmě, ale také seznámí návštěvníky s hlavními pivovarskými surovinami – vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek. Nebude zde chybět ani fotokoutek a dětský koutek. Město veškeré prostory varny na své náklady zrekonstruuje a postará se posléze i o provoz expozice.
Text: Zuzana Pastrňáková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.