9. 11. 2016 - Na mnoha místech východní Moravy se budou v pátek 11. listopadu a v dalších dnech slavnostně ochutnávat letošní vína, chystají se také svatomartinská hodování.
V Kroměříži bude zahájeno Svatomartinské hodování už ve čtvrtek 10. listopadu. Začne v 18:00 průvodem sv. Martina, po kterém bude následovat program pro děti na Velkém náměstí. Lampiony, které mohou sv. Martinovi posvítit na cestu od kostela Sv. Jana Křtitele na Velké náměstí, si účastníci mají určitě vzít s sebou. V pátek 11. listopadu se hodování přesune na Hanácké náměstí, kde proběhne tradiční Svatomartinský jarmark. Ten v 11:11. zahájí slavnostní otevření první lahve Svatomartinského vína. Přichystány budou zabijačkové speciality, svatomartinská husa, bohatý výběr vín, dětské atrakce, cimbálová muzika. Více na www.vychodni-morava.cz/akce/116237/.
Dvůr Pod Starýma horama v Boršicích na Uherskohradišťsku chystá na čtvrtek a pátek Svatomartinské husí hody. V nabídce budou očekávaná letošní vína.
Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti bude v pátek 11. listopadu dějištěm již tradičního Žehnání svatomartinského vína, který doprovodí tematický program se začátkem v 10:45. Více informací k němu naleznete na www.vychodni-morava.cz/akce/116421/.
Restaurace a penzion Staré časy v Horní Bečvě na Vsetínsku zve od pátku 11. do neděle 13. listopadu na Svatomartinské víno a tradiční pečenou husu. V pátek od 19:00 zahraje ve Starých časech při Svatomartinské zábavě cimbálovka s primášem Tuljou. Ochutnávku vín představí vinotéka Enotria Rožnov v čele s vynikajícím sommeliérem Cristianem Martinim. Vstup volný, rezervace doporučená.
Svatomartinské hodování si od 13. do 20. listopadu užijí hosté hotelu Adamantino u Luhačovické přehrady. K husímu menu s mladým vínem jsou připraveny také speciální koktejly. Nabídku dalších akcí se svatomartinskou tématikou naleznete na www.vychodni-morava.cz.
text: Dana Daňová, foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.