11. 11. 2016 - Listopadová výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti představí pracovní činnosti typické pro zimní období na vesnici, provázené zvyky i tradicemi i typickými jídly z dob minulých.
Zima byla časem, kdy se lidé stěhovali do chalup a světnic, věnovali se domácím pracím a doplňkovým činnostem. Chodilo se po besedách, dralo se peří. Stejně jako jindy během roku se tak prolínal každodenní život se svátky a slavnostmi výročně obyčejového cyklu. Prožívání zimního období našich předků představí nová výstava etnografického oddělení. Slovácké muzeum ji otevře ve čtvrtek 10. listopadu v 17.00 hodin.
"Výstavou chceme poukázat na to, jak rozdílně oproti dnešku trávili naši předkové mrazivé měsíce. Zima nebyla pouze časem pro odpočinek, ale také dobou příprav na nový hospodářský rok. Bylo to období, kdy se lidé více setkávali, ale nikdy při těchto společných besedách nezaháleli," uvedla Marta Kondrová, autorka výstavy a byla konkrétní: "Hospodáři často pletli ošatky, které byly v hospodářství potřeba doslova na každém kroku. Návštěvníci mohou prozkoumat rozličnou škálu ošatek, ošívek, ale také velké zásobnice sloužící k uskladnění mouky nebo obilí. Ženy a dívky pak draly peří nezbytné jako součást výbavy nevěsty a vyšívaly. Pod jejich rukama během zimních dnů vznikaly neuvěřitelně jemné, technicky dokonalé výšivky zdobící nejen kroje, ale také textilie do domácnosti – ubrusy, dečky, prostírky nebo povlečení na polštáře."
Sál výstavního prostoru je rozdělen na dvě na sebe navazující části a dělí pracovní činnosti na práci na dvoře a práci v domě. "Výstava připomíná jaké nástroje, nářadí i nádoby byly zapotřebí k zabijačce, nebo domácímu pálení slivovice a jak důležitým krmivem byla kukuřice. Atmosféru zimních večerů navodí část věnovaná draní peří, předení i vyšívání.
Starší návštěvníci si jistě vzpomenou, jak útulná byla světnice se svátečně prostřeným štědrovečerním stolem a pro ty mladší bude možná překvapení, co se na Štědrý večer jedlo nebo jaký byl význam koledy,“ rozšířila etnografka Gabriela Směřičková. Stranou pozornosti nezůstaly zvyky a tradice, respektive ty, které se nepřenesly do dnešní doby. Dozvíte se o obchůzce lucí, vysypávání chodníčků nebo podávání šatů o svátku svatého Štěpána a jak vypadal výslužkový koláč, který dostávali pacholci odcházející ze služby.
Text a foto: Pavel Princ
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.