10. 11. 2016 - Nezadržitelně se nám přiblížil dlouho očekávaný dvanáctý ročník Svatomartinských vín, která se poprvé otevřou již zítra 11. listopadu v 11 hodin. Počínaje 11. listopadem ožije celá republika slavením mladých vín, které skončí až s poslední vypitou láhví z letošních cca 2,3 milionu Svatomartinských.
„Podle zkušeností z předchozích let a počtu vybraných vzorků lze očekávat až 2 300 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2016,“ upřesnil odhady letošní produkce Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, držitele značky Svatomartinské. „Zajímavostí je také skutečnost, že většina Svatomartinských vín bude letos poprvé opatřena šroubovacím uzávěrem. Svatomartinská vína se pijí jako mladá a nejsou určena k archivaci, a proto je pro ně tento typ uzávěru ideální.“
Hodnocením odborné poroty prošlo letos celkem 375 vín, o 6 víc než loni. Žebříček odrůd vede u bílých vín (161 vzorků) tradičně Müller Thurgau, kterého bude 98 vzorků, dále Muškátu moravského 43 a Veltlínského červeného raného 19 a jedno cuvée. U růžových vín a klaretů budeme letos vybírat ze 114 vín. Růžových Svatovavřineckých bude 58, Zweigeltrebe 44, Modrého Portugalu 12. Červených Svatomartinských vín nabídnou vinaři, vinotéky, obchody a restaurace 100; Modrého Portugalu 66, Svatovavřineckého 34.
Celkem se letos ucházelo o udělení značky Svatomartinské 416 vzorků vín, z nichž tedy 41 neprošlo přísným hodnocením. Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu dodají vinaři na trh cca 2 300 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2016.
Podle odborníků bude letošní ročník obzvlášť vydařený. „Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně jemně muškátová s tóny tropického ovoce a broskve. Veltlínské červené rané přináší lehce mandlovo hrozinkové aroma s ovocnými tóny zahradního ovoce a medu, v Muškátu moravském hledejme většinou vůni květu pomerančovníku, v chuti doplněnou o tóny kompotovaných mandarinek, čerstvého červeného grepfruitu a pomela“, poodhalil očekávání Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a pokračuje: „Růžová Svatomartinská vína si letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod, malin a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. Bílá i růžová vína budou v letošním roce velice svěží, ovocitá s krásnou křupavou kyselinkou. Červená vína budou obecně v letošním roce lehká a svěží s nádherně ovocitým a sametovým koncem. Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat černé třešně, sušené křížaly a tóny zavřených višní, odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny drobného lesního ovoce jako borůvky, brusinky, doplněné o květinové tóny a sušené štěpány.“ uzavírá sommelier.
Svatomartinská vína otevřeme tradičně na různých akcích napříč celou Českou republikou. Největší akce se koná jako každý rok v Brně pod názvem Svatomartinský košt a pořádá ji Vinařský fond. Letošní Svatomartinská vína slibují díky kvalitní úrodě nevšední gurmánský zážitek. Svatomartinský košt v Brně se letos koná od 11 do 18 hodin. Předtím bude v 10 hodin požehnáno novému ročníku Svatomartinských vín v katedrále sv. Petra a Pavla. Odtud se vydá průvod v čele se sv. Martinem na náměstí Svobody, kde jako každý rok otevřou zástupci Vinařského fondu první láhev Svatomartinského přesně v 11 hodin.
Ne každé mladé víno může být i vínem Svatomartinským. Ta podléhají velmi náročným kritériím na kvalitu. Láhev Svatomartinského vína musí být opatřena logem Svatomartinské v podobě Martina na koni na etiketě a jednotnou záklopkou s nápisem Svatomartinské 2016 na hrdle láhve.
Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již pojedenácté společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria.
Kompletní přehled vín s právem pro letošní rok používat značku Svatomartinské: http://www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/svatomartinske/vina-se-znamkou-svatomartinske.html
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.