14. 11. 2016 - Celkem devět receptur se letos sešlo ve Frenštáte pod Radhoštěm v soutěži o Nejlepší recept na svatomartinskou husu.
Do užšího výběru se dostaly tři z nich, které 4. listopadu připravili žáci Hotelové školy pod vedením kuchařského mistra Martina Majera a jeho žáků ze skupiny Marka Růčky a Jakuba Chovance. Nejvíce porotě chutnala Svatomartinská husa na jablkách a rakytníku s kedlubnovým zelím, červeným zelím s červenou cibulí a škvarkovými knedlíky podle babičky Marušky.
Odborná porota ve složení Edita Golová, která zastupovala město, Karel Drápal z Asociace kuchařů a cukrářů a Zdeňek Blinka, předseda asociace UNIHOST, to letos neměla jednoduché. "Už jenom vybrat ty tři nejlepší recepty bylo velmi náročné. Natož pak posuzovat samotné pokrmy. Musím upozornit, že všechny byly vynikající. Soutěžící dokázali obhájit staré receptury a přitom jídlo ozvláštnit něčím originálním,“ zhodnotila letošní soutěž Edita Golová.
Právě spojení tradice s originalitou vyneslo na nejvyšší příčku recept Marcely Bednářové a Kateřiny Kubalové z Fryčovic, jejichž Beskydská husa s jablky a rakytníkem získala nejvíce bodů. Druhé místo patřilo receptuře soutěžících z Bašky, Terezie Vinohradské a Kláry Markové za Svatomartinskou husu na lůžku ze sušených hrušek, podzimním dýňovým zelím, cibulovým zelím a jemným chlupatým knedlíkem. Na třetím místě se umístil kolektiv seniorů z Domova Hortenzie za Martinskou husu pečenou pomalu s červeným zelím na víně dušenými jablky a křenem s nadýchanými bramborovými knedlíky. Autorky vítězné receptury budou oceněny na Martinském trhu.
Všechny soutěžní receptury budou uveřejněny opět na stránkách Městského kulturního střediska www.kulturafrenstat.cz
Text a foto: www.kulturafrenstat.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.