16. 11. 2016 - Už počtrnácté se sjeli řezbáři z Čech a Slovenska na soutěž, která se nese v duchu dýní. V roce 2003 vše začalo v Ostravě malou soutěží v limitu a postupem času přibývaly kategorie a soutěžící. Počtvrté se dýňový řezbářský souboj s názvem DÝŇOVÝ ŠAMPIONÁT“ konal 10.listopadu v Českých Budějovic v rámci Gastrofestu.
Do souboje o přední místa se zapojil čerstvý zlatý a stříbrný medailista z olympiády Vojtěch Petržela z Poličky, bronzová Radka Horká včetně dalších členů Czech-Slovak Carving Teamu a klubu. Bylo nutno počítat i s Janem Fiebingerem, který do carvingu a soutěží velmi aktivně naskočil teprve před rokem. A hodně se čekalo od návratu na řezbářské kolbiště Václava Mužikovského, který má velký talent pro plastickou řezbu a 3D motivy.
A očekávání se naplnilo na 150%. Valašský řezbář dominoval nakonec ve všech třech kategoriích, jenž mohl absolvovat a asi nejúchvatnější dýni vyřezal v kat.C, kde se řezala strašidelné dýně. S podobným stylem práce by uspěl i na nedávné olympiádě a jen škoda, že se nezúčastnil. ČR mohla mít další medaili a možná i třetí zlato.
V letošním roce nastala změna v zadání. V kat. A v časovém limitu, bylo téma „fauna“, a u předem připravených kompozicv kat. B „divy světa“. Zde muselo být min.50% motivů řezáno 3D nebo s poloplastikou. To nahrávalo více řezbářům, kteří nepreferují květy a thajský styl. Ten naopak hodně bodoval na olympiádě.
V obou kategoriích vyhrál Václav Mužikovský, za ním skočil Vojtěch Petržela. Změna byla jen u třetího místa. V live carvingu si bronz vyřezala stejně jako na olympiádě Radka Horká z Topolné a v kompozicích Jan Fiebinger z Trutnova. O absolutním vítězi tedy bylo jasno. Stal se jím Václav Mužikovský, který ještě nedavno navštěvoval vsetínskou školu.
Text a foto: Luděk Procházka
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.