24. 11. 2016 - Jan Žídek, student Střední školy gastronomie a služeb v Liberci, zvítězil v celostátní gastronomické soutěži Olima Cup 2016, která proběhla na výstavišti Flora Olomouc.
S recepturou na „Grilované Kachní Prso na švestkové omáčce se smaženou Tortillou plněnou kořenovou zeleninou a hráškovém pyré“ dominoval pod vedením šéfkuchaře Roberta Sklenáře Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v kategorii Kuchař kadet, určenou pro žáky odborných škol ve věku 15-16 let.
Přípravě na soutěž jsme věnovali téměř měsíc intenzivní práce, Honza Žídek musel během tři čtvrtě hodiny zvládnout celou přípravu třech porcí jídla naprosto automaticky, nervozita a publikum vždy podmínky ztěžují, takže tady platí dvojnásob těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“, komentoval úspěch svého svěřence Robert Sklenář, který od letošního léta vede kuchyni restaurace Benada Clarion Grandhotelu Zlatý Lev. Odborná porota hodnotí kromě chuti a vzhledu výsledného jídla také samostatnost soutěžícího při práci na pódiu, kreativitu pokrmu a dodržení hygienických předpisů včetně správného uložení potravin.
Jan Žídek studuje 2. ročník Střední školy gastronomie a služeb v Liberci, od července letošního roku pracuje v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev. Hotel od září mimo jiné uzavřel partnerství se vzdělávacím projektem Kulinářské umění, kde se zavázal k cílenému propojení teoretické a praktické výuky na školách s praxí.
Soutěž Olima Cup 2016 proběhla v rámci 21. Ročníku festivalu gastronomie a nápojů Olima 2016. Záštitu nad soutěží převzal prezident AKC ČR. Soutěžilo se v kategoriích Kuchař kadet, junior, senior, Cukrář junior a senior, Carving junior a senior.
Text a foto: CPI
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.