24. 11. 2016 - Má barvu a jiskru českého granátu i jeho majestát, vybroušenou chuť a vábivou pitelnost. Vznikl podle receptury hanušovického sládka jako skutečný originál.
Je tady nejen pro skvostný degustační zážitek. Je symbolem poctivosti a oslavou jednoho z nejstarších řemesel. A především poselstvím Vánoc, prožitých ve štěstí, pohodě a poklidu. Hanušovičtí pivovarníci věří, že se stane symbolem přátelských setkání , vzájemných sblížení a vánočních oslav.
13º speciál charakterizuje plná chuť s karamelovým nádechem. Vůně je lehce chmelová, se stopami karamelu v kombinaci s čerstvou kávou. Hořkost má nižší, jemnou s krátkým dozvukem. V plném zaokrouhleném těle, typickém pro polotmavá piva, je překvapivě lehká až vábivá pitelnost. Pivo se hodí ke každé sváteční příležitosti jako doprovod kořeněných jídel, drůbeže nebo ryb. Servíruje se při teplotě 7-9 °C v úzké sklenici z tenkého skla.
„Zásadním momentem, který ovlivnil charakteristiku nového speciálu byl výběr surovin. Podařilo se nám sestavit originální kompozici sladů a chmelů, která je základem receptury. Dali jsme si obzvlášť záležet a netrpělivě očekáváme první ohlasy,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Využil svých letitých zkušeností a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Kombinací 5 druhů sladů získalo pivo mohutné, krásně zakulacené tělo, kterému fundament rozhodně nechybí. Pečlivě se vybíraly i chmelové odrůdy, aby nakonec jejich správná kombinace dala speciálu až překvapivou sladovo - chmelovou vůni a jemnou hořkost s krátkým dozvukem.
Stejně jako ostatní piva Holba vzniká speciál klasickým postupem výroby. To znamená, že se mladina vaří na dva rmuty tak, aby si pivo stačilo vzít to nejlepší ze sladu i chmele. Následuje hlavní kvašení v otevřených kádích na spilce. Probíhá pomalu a přirozeně, tedy za nízkých teplot do 9°C. Nakonec speciál po celých 60 dní pomalu dokvášel a chuťově dozrával v ležáckém sklepě.
Vánoční Holba speciál se nabízí v originálním dárkovém multipacku s vánoční grafikou. Obsahuje 7 lahví a sklenici na stopce. Může se stát milým dárkem k Mikuláši nebo Vánocům. V restauracích a horských hospůdkách čeká Holba speciál na své příznivce jako čepovaný. Šťastnou vánoční 13 si můžete dát symbolicky na chatě Jiřího na Šeráku nebo Ovčárně ve výšce 1300 m. Obě jsou to nejvýše položená místa s Holbou na čepu.
Text a foto: Pivovar Holba
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.