Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

V soutěži Junior Sommelier Moravy bodovaly i studentky z Přímětické

V soutěži Junior Sommelier Moravy bodovaly i studentky z Přímětické

29. 11. 2016 - Čtvrtý ročník soutěže Junior Sommelier Moravy, která se konala ve Znojmě, zná své vítěze. Mezi 19 soutěžícími z 10 škol kralovala Zuzana Komůrková z Přímětické. Že vínu velmi dobře rozumí, dokázaly i ostatní soutěžící sommelierky z Přímětické – všechny se probojovaly minimálně do semifinále.

„Jsem velmi rád, že sommelieři ze Znojma, z Přímětické školy, si drží neustále svoji vysokou úroveň a neustále se nachází mladí studenti, kteří mají zájem se ve svých oborech vzdělávat nad rámec vyučovacích osnov. Věnují tomu svůj volný čas a využívají podpory a podmínky, které jim škola vytváří, k tomu, aby si rozšířili své vzdělání a získali tak potřebnou praxi a zkušenosti v tak reprezentativních a současně náročných soutěžích,“ říká František Koudela, člen představenstva AS ČR.

„Vždyť na takovéto soutěži je nutná znalost o víně a gastronomii tak rozsáhlá, že přesahuje daleko hranici osnov. Samozřejmě, že co se týká senzorického popisu, tak kromě teoretických znalostí a praxe je potřeba i mít vlohy k této profesi. A co teprve servis vína (ať již šumivého nebo tichého), zde je potřeba v 5 minutách uplatnit techniku, znalosti o víně a gastronomii, psychologii, takt, diplomacii a komunikační schopnosti, a to před porotou a početným publikem. Takové zkušenosti jsou pro následný profesní život k nezaplacení,“ dodává Koudela.

Získat titul Junior Sommelier Moravy znamenalo poprat s několika disciplínami. V základním kole museli soutěžící zvládnout písemný test s otázkami o vinařství, vinohradnictví a gastronomii České republiky. V semifinále následovala degustace anonymních vzorků vín a servis červeného vína. Ve finále, do kterého postoupili čtyři nejlepší, čekaly na soutěžící následující disciplíny: doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu, oprava chyb ve vinném lístku (vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky), servis sektu a představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí, kterou si vylosovali.

03056-Komurkova_Zuzana_degustace.jpg

„Do semifinále, kam postupuje 15 soutěžících, se ze SOU a SOŠ Přímětická probojovali Zuzana Komůrková, Barbora Nixová, Přemysl Illek, Tereza Holcová a Klára Hanzalová. K nim můžeme ještě připojit Romanu Hlaváčkovou, která sice už z Přímětické odmaturovala a nyní studuje jinou školu, ale počítá se mezi velmi úspěšné odchovankyně této školy,“ doplňuje Koudela.

Nejlepší výkon předvedla a druhé místo obsadila Zuzana Komůrková (SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo), a čtvrtou příčku obsadila Romana Hlaváčková (Jazyková škola Znojmo, odchovankyně SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo). Celkové výsledky soutěže: 1. místo Nina Šallaiová (Súkromná SOŠ Gos, Slovensko), 2. místo obsadila Zuzana Komůrková (SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo), 3. místo Anna Hrazdilová (SŠ Brno, Charbulova) a 4. místo Romana Hlaváčková (Jazyková škola Znojmo, odchovankyně SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo).

Čtvrtý ročník soutěže Junior Sommelier Moravy, jejímž pořadatelem je Asociace sommelierů ČR – pobočka Morava, se konal za podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje, města Znojma a pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Fotogalerie celé soutěže naleznete na www.sommeliermoravy.cz a na facebooku www.facebook.com/sommelier.moravy.

Mgr. František Koudela, předseda VOC ZNOJMO, z.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz