30. 11. 2016 - Asociace hotelů a restaurací České republiky nesouhlasí s opakovanými úpravami a „výkladem“ již schváleného zákona o elektronické evidenci služeb. Nový návrh ministra Andreje Babiše, aby byly ze zákona vypuštěny e-shopy, ale především stanovena maximální hranice tržeb 250 tis. Kč, která umožňuje požádat o vyjmutí z povinnosti evidovat, je pro poctivé podnikatele neakceptovatelná.
AHR ČR na své Valné hromadě v hotelu Ambassador v Karlových Varech rozhodovala o konkrétních krocích podnikatelů proti diskriminaci, které v této souvislosti čelí. Prakticky 3 dny před spuštěním evidence tržeb a již podruhé, mění Ministerstvo financí podmínky evidence tržeb. Systém, který měl narovnat podmínky na trhu, spíše prohlubuje diskriminaci poctivých podnikatelů. Jakákoli maximální hranice tržeb otevírá další cesty pro obcházení daňových povinností. Navíc přichází chaoticky těsně před účinností zákona. Podnikatelé opět nevědí, jaké podmínky musí naplnit od prosince tohoto roku.
Návrh spíše komplikuje a tím dále oslabuje kontrolu dodržování zákona. Před měsícem si stejným způsobem vyložilo Ministerstvo financí již schválený zákon tak, že z něj na celý rok budou vyjmuty stánkové prodeje občerstvení. Tedy podnikatelé ve stejném oboru podnikání mají mít rozdílné povinnosti. Tato diskriminace je nepřípustná.
„Podnikatelé, které zastupujeme od počátku, podporovali EET jako nástroj k narovnání podmínek na trhu, které musí být stejné pro všechny. Výjimky, vytvořené výkladem již schváleného zákona, jdou proti všem poctivým podnikatelům. Pokud nebude chtít někdo platit daně, pak udělá vše pro to, aby prokázal, že nedosáhne na stanovenou hranici 250 tis. Kč v tržbách. Pokud se bude chtít vyhnout, alespoň částečně evidenci, pak zahájí i stánkový prodej. Za těchto podmínek ztrácí EET svůj původní smysl a tím i naši podporu.“ AHR ČR na Valné hromadě v Karlových Varech projednala se svými členy další postup na ochranu podnikatelů.
Ministerstvo tvrdí, že se toto opatření nebude týkat například pohostinství, které má spustit evidenci již od prosince. Ve skutečnosti zvláště venkovská pohostinství otevřená omezeně a zaměřená hlavně na prodej piva již dnes do tohoto limitu pravděpodobně spadají. Znamená to, že si mají pořídit pokladny a pak žádat o paušální daň? Není ani jasné, jakým způsobem bude finanční úřad jednotlivé případy, kterých mohou být tisíce, posuzovat. V závěru tato povinnost dopadne opět jen na poctivé podnikatele a bude představovat pouze další administrativní zátěž.
text: Václav Stárek,AHR, foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.