1. 12. 2016 - Přední výrobce skotské whisky Douglas Laing představuje limitovanou vánoční edici svého nejpopulárnějšího produktu. Whisky Big Peat z portfolia této rodinné firmy se těší celosvětové oblibě pro svůj typický kouřový charakter. „Jde již o šestou speciální vánoční verzi ikonického Big Peata.
Letošní lahve se ovšem od svých předchůdců podstatně liší vzhledem i obsahem. Limitovanou novinku totiž historicky poprvé tvoří kromě tradiční whisky z dlouhodobě zavřené destilérky Port Ellen, směs whisky ze všech aktivních palíren ze skotské oblasti Islay se sudovou sílou 54,6 % alkoholu,“ upřesňuje Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním distributorem produktů Douglas Laing pro Českou republiku a Slovensko. Limitované whisky Big Peat Christmas 2016 se celosvětově vyrobilo pouze 2500 lahví v dárkovém balení.
Tradičně nebyla při výrobě sváteční edice Big Peata použita filtrace za studena a whisky se nijak nedobarvovala. Drží se tak rodinného kréda Douglase Lainga a ztělesňuje přírodní skotskou whisky po všech stránkách. Její etiketa vyobrazuje postavu rybáře Big Peata v oblečku Santa Clause, a také devět vánočních punčoch nad krbem, které symbolizují všechny Single Malt whisky, z nichž byla letošní edice umíchána. Nechybí mezi nimi produkty tradičních destilérek jako Ardbeg, Bowmore, Caol Ila nebo Port Ellen. „Původní receptury na výrobu pravé skotské whisky se v rodině Douglase Lainga dědí už po tři generace. V případě Big Peat Christmas 2016 jde ovšem o naprostou novinku, kterou ocení hlavně fanoušci rašelinné a kouřové skotské whisky s velice intenzivním aroma,“ dodává Alexander Suja.
Destilérii Douglas Laing & Co. založil roku 1948 Fred Douglas Laing. Dnes se firma řadí k předním producentům pravé skotské whisky a vede ji již třetí generace rodiny Laingových, konkrétně Fred Laing Jr. a jeho dcera Cara Laing. Od svého vzniku ctí původní filozofii a odmítá filtraci za studena či dobarvování whisky. Její úspěch podkresluje řada ocenění, naposledy například cena za nejinovativnější značku roku 2016 v soutěži Icons of Whisky.
Text a foto: Česká barmanská asociace
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.