Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Protikuřácký zákon přinese další likvidaci hospod

Protikuřácký zákon přinese další likvidaci hospod

13. 12. 2016 - Nově schválený tzv. protikuřácký zákon je typickým příkladem toho, jak dopadají zákony v ČR, pokud se jejich nosné téma, tedy zákaz kouření v restauracích zpolitizuje. Poslanci hlasovali podle rozhodnutí svých stran, aniž by brali v úvahu legislativní chyby v zákoně, natož pak dopady do reálného podnikání v pohostinství.

Tak se stalo, že v zákoně zůstaly sankce za přestupky, které z něj byly vypuštěny a navíc zákon přenáší odpovědnost za prodej alkoholu na podnikatele takovým způsobem, že je pro ně riziko vůbec alkohol prodávat. Pokud dosud odhadujeme počet uzavřených restaurací na 20%, pak můžeme očekávat další uzavření provozů nejpozději od května příštího roku.

Po intervenci Asociace hotelů a restaurací České republiky byl ze zákona vypuštěn nesmyslný požadavek na regulaci cen nealkoholických nápojů. Stejně tak byla vypuštěna odpovědnost hostinských za mladistvé, kteří se zdržují v provozovně, ale alkohol konzumovali někde jinde, sankce za porušení zákona v tomto bodě však v zákoně zůstaly. Navíc jako absolutní absurdita byla schválena zákonem povinnost hostinských nalévat alkohol pouze tomu, kdo následně nemůže způsobit úraz nebo škodu sobě nebo někomu jinému. Sankce má v tomto případě podobu zákazu činnosti a uzavření provozovny až na dva roky.

Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu řekl: „Bez ohledu na zákaz kouření, vnímáme právě schválený zákon jako další krok k likvidaci českých živnostníků v pohostinství. Regulace, zaměřené na odpovědnost podnikatele za prodej alkoholu pravděpodobně vymysleli zcela nekompetentní lidé bez jakéhokoli zamyšlení nad dopadem těchto opatření do podnikání. Protože do restaurací chodí všichni a samotný obor zaměstnává více než 130 tisíc občanů, počítáme s tím, že to bude další signál pro voliče před nastávajícími parlamentními volbami. Osobně bych za těchto podmínek restauraci neprovozoval, protože prodej, byť samotného piva, se za těchto podmínek stává velmi rizikovou záležitostí. Poslanci nechtěli slyšet hlasy podnikatelů, ale zaměřili se pouze na zákaz kouření v restauracích, jako politické téma, aniž by brali v úvahu další části zákona“.

03086-beer-1290643__340.jpg

Co se týká samotného zákazu kouření v restauracích, jedná se spíše o politický akt některých stran, protože trh se již reguluje postupně sám. Toto opatření bude zvláště u venkovských hospod znamenat další likvidaci drobných živnostníků. Stejně jako v jiných zemích, pravděpodobně nepřinese snížení prodeje tabákových výrobků.

Asociace hotelů a restaurací vyzývá senátory, aby tento zákon vrátili zpět Poslanecké sněmovně k dopracování, protože v této podobě je legislativně velmi nedokonalý a navíc bude pravděpodobně znamenat snížení počtu restauraci a tím i pracovních příležitostí. Kontakt: Ing. Václav Stárek

Text: Miluše Jaklová, AHRČR, foto: Pixabay, Samphotostock.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz