Štamgast & Gurmán

Omezí venkovní prodej vánočních kaprů zavedení EET?

Omezí venkovní prodej vánočních kaprů zavedení EET?

22. 12. 2016 - Podle průzkumu společnosti Bizerba, výrobce váho-pokladen, je polovina Čechů zvyklá kupovat kapry - tradiční součást štědrovečerní večeře v ulicích na vánočních trzích či před obchodními domy. Pokud mezi ně patříte i vy, letos si tuto tradici možná „užijete“ naposledy.

Připlují kapříci i příští rok?

Pomyslný vlak EET, do kterého 1. prosince nastoupilo přes čtyřicet tisíc restauratérů, chystá další zastávku. 1. března příštího roku nabere další tisíce podnikatelů, z nichž někteří už nyní avizují, že stejně jako stovky hospod a restaurací, budou muset zavřít obchod nebo zrušit činnost. Pokud vláda neschválí výjimky, které by upravovaly podmínky pro malé podnikatele, jako jsou právě prodejci vánočních kaprů, bude se to týkat i jich. Podle průzkumu společnosti Bizerba, výrobce váho-pokladen pro EET, si na tradici ve formě koupě vánočního kapra na trzích potrpí přes polovinu Čechů, přičemž trochu překvapivě více ženy než muži. Zda se jí dočkají i příští rok však zůstává otázkou.

 

Tři písmena jako konec tradice

Podmínky, které prodejcům ryb ukládá Státní veterinární správa, se totiž příští rok rozrostou o další, tentokrát o ty evidenční. S těmi však bude, na rozdíl od stále tekoucí vody v kádích či dezinfikovaných podložek, z technického hlediska zřejmě problém. V podobných provozech bude muset být totiž kromě váhy nově i pokladna napojená na systém EET. „Prodejci ryb pracují v prostředí, které má velice specifické podmínky, z nichž nejrizikovější je všudypřítomná voda a mráz ovlivňující provoz elektrických zařízení. I přesto, že pro takováto prostředí existují pokladní systémy, jejich pořizovací cena je neúměrně vysoká sezónnímu prodeji a s největší pravděpodobností by ji bylo nutné promítnout kam jinam než do ceny a doplňkových služeb, jako je kuchání, porcování a podobně,“ říká otevřeně Martin Dvořák, obchodní ředitel společnosti Bizerba.

 

03107-.jpg

Promítne se řešení do cen?

Problém se ovšem netýká pouze funkčnosti a napojení potřebných zařízení na systém EET, ale také jeho obsluhy. Pokud by si měl prodavač, který pracuje v gumových rukavicích po každém vylovení nebo naporcování kapra tyto rukavice sundat, omýt a osušit si ruce, aby mohl s pokladnou vůbec pracovat a vytisknout účtenku s EET kódem, čekací doba by se fatálně prodloužila. Řešením by sice mohlo být rozšíření stánku o obsluhu pokladního systému, která by pouze vážila, markovala a vydávala účtenky, to by ale znamenalo personální navýšení, které by s pořizovací cenou nových řešení dramaticky zvýšilo ceny a snížilo konkurenceschopnost. V nejhorším případě by mohlo vlivem EET dojít až ke ztrátě jedné z tradic, kterou Češi milují.

Text: Jitka Votrubová, foto: Seznam

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz