Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Objevte lanýže, vrchol gastronomické dokonalosti

Objevte lanýže, vrchol gastronomické dokonalosti

26. 12. 2016 - Možná se budete divit, ale je stále mnoho lidí, co si při vyslovení slova lanýž představí čokoládu. Další, neméně početná skupina, je přesvědčena, že lanýže si mohou dovolit jen nejbohatší lidé světa. Obojí, pokud budete číst dále, vám vyvrátíme.

Lanýže obvykle rostou 5 až 30 centimetrů pod zemí. Velkost hlízy je různá. Většinou jsou velké jako větší žalud až středně velké jablko. Lanýže vzhledem trochu připomínají brambory. Mají tužší slupku, ale vnitřek je krásně měkký, krémovitý. Gurmáni oceňují jejich nenapodobitelné aroma a skvělou chuť. A navíc, lanýže jsou považovány za „zaručené“ afrodiziakum. Co se týče samotného sběru, tak Italové, Francouzi i Chorvaté používají speciálně vycvičené psy, kteří lanýž najdou podle čichu a upozorní houbaře. Ten jej vykope speciální motyčkou, ale musí si počínat velmi opatrně, aby houbu nepoškodil.

03112-Hledani_lanyzu_stamgast_a_gurman_Fran0050.jpg

Lanýže se vyskytují zejména ve Středomoří, například v italském Piemontu, ve francouzském Périgordu či v oblasti Istrijského poloostrova. Itálie a Francie se údajně stále pře o výsadní právo na pravé lanýže. Naleziště lanýžů ale jsou i v Chorvatsku. Důkazem je příběh, který se stal v roce 1999. Bylo 2. listopadu a jistý pan Giancarlo Zigante se šel se svou fenkou Dianou podívat do lesa, zda něco neroste. Diana náhle začala divoce štěkat a rozběhla se lesem. Její vzrušení se přeneslo i na pána. Běžel za ní, a to už viděl, jak začíná hrabat v zemi. Opatrně ji odstavil stranou. V tu chvíli netušil, jak moc se mu po této události změní život. Ale když rukama zajel pod zem, srdce se mu muselo zastavit. S velkou obratností vyndal obrovský lanýž. Tak velký, jaký se najde jen jednou za mnoho desítek, možná i stovek let. Vážil totiž 1,31 kg. (Větší byl nalezen pouze v Itálii, ten vážil 1,5 kg a našel ho Luciano Savinio a jeho pes Rocca).  Tento nález změnil Giancarlu Zigante život. Nejen, že si vysloužil zápis do Guinnessovy knihy rekordů, ale rozjelo se mu i podnikání. Tento nález ho totiž proslavil a jeho doposud malou firmu pozvedl na světovou úroveň. Jestli se ptáte, co asi pan Zigante se svým unikátním lanýžem udělal, budete překvapeni. Prostě pozval na sto lidí a uvařil jim vynikající večeři. Možná právě to mu přineslo tolik štěstí…

03112-lanyze_s_testovinami_stamgasta_gurman_foto_robert_mrocka_FF2B7311_web.jpg

Lanýže z Istrie jsou cenově dostupnější. Například sýrárny Boutiqeu Gurmán nabízí buď celé lanýže nebo pasty z nich. „Pokud někdo nezná chuť lanýžů, doporučujeme začít s lanýžovým olejem nebo právě pastou. Může ochutnat také sýry s lanýži nebo špičkové klobásy,“ doporučil majitel sýrárny Martin Svačinka.A jaké jsou zásady vaření s lanýži? Nikdy se nesmí vařit ani ohřívat! Nikdy se nesmí míchat s výraznými sýry nebo s kořeněným masem. Naopak si velice dobře rozumí s extra panenským olivovým olejem.

Text: red, Foto: Robert Mročka,  archiv istrijské společnosti Zigante.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz