Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sýry Boern trots voní karamelem nebo medem, nadchnou každého gurmána

Sýry Boern trots voní karamelem nebo medem, nadchnou každého gurmána

27. 12. 2016 - Tyto sýry jsou jedním slovem nádherné. Jejich tvůrci si pohráli s designem a vytvořili zajímavou a nevšední kolekci. Když je sýrař rozkrojí, rozvine se nádherná vůně. A pokud stojíte před ním a on vám dá ochutnat, řeknete jenom jedno velké MŇAM.

Ve východní části Nizozemí je region Twente. Daří se tam zemědělství a tamní lidé žijí v krásné a čisté přírodě. V malé vesnici Deurningen hospodaří jistý Herbert. Musí to být člověk se srdcem na dlani. Chová totiž krávy, kterým dopřává krásný život plný dobrého žrádla i pohybu na čerstvém vzduchu. Ví, proč to dělá. Jeho krávy se pasou na loukách plných jetele. Mají-li potřebu se nechat nadojit, přijdou samy. Chtějí-li ven, jdou, kdy se jim zlíbí. Ve stájích na ně čekají speciální masážní kartáče a čisté prostředí. „Co je dobré pro mne, je dobré i pro krávu. Co je dobré pro krávu, je dobré i pro mne,“ říká často s úsměvem Herbert. Aby ne, krávy se mu za nevšední přístup odměňují navýsost kvalitním mlékem.

03113-syry_boern-kravy.jpg

Čím to, že tak dobré jsou…

Herbertova rodina vyrábí sýry Boer´n Trots už od roku 1985. Během zrání je potírá medem nebo karamelem. Obě přísady se dokonce přidávají v menší či větší míře do samotného tvarohu těsně před tím, než se z něj lisují sýrové koláče. To způsobuje, že jsou jemně nasládlé. Zráním v nich vznikají velice příjemné křupinky soli, které s nasládlou chutí tvoří atraktivní kompozici. Když k tomu přidáte neuvěřitelně jemnou smetanovou chuť sýru, dostáváte se do úplně jiné dimenze. Tento sýr je prostě dokonalý. Ne nadarmo získal řadu významných ocenění. Ne nadarmo nese punc luxusu a kvality.

Novinka v sýrárnách – kozí Boer´n

O tom, že kozí sýry jsou velice zdravé, ví dnes už asi každé malé dítě. Jsou zdravé a pro mnoho lidí i velice chutné. Jenže stále jsou mezi námi lidé, kteří tu ´kozenku´ prostě nemusí. A právě ti by měli zbystřit svou pozornost. Kozí Boer´n Trots je totiž neskutečně delikatesní. A tu příslovečnou kozinku vůbec nemá. Ucítíte jen smetanu a jemný, ale opravdu jen jemný nádech medu. Tento sýr je v Holandsku neskutečně populární. Při jeho výrobě se dává už do tvarohu med a pak i během zrání na dřevěných prknech se medem potírá. Herbert jej vytvořil podle starých rodinných receptur. Návrat ke kořenům se mu neskutečně vyplatil. Právě za tento sýr totiž získal řadu medailí, například zlatou na slavné soutěži World cheese Awards, kde byl oslavován pro svou jedinečnost a kvalitu. Podobně jako kozí s medem je Boer´n Trots vyroben i z kravského mléka. Je jen otázkou, který vám bude chutnat více. Zkuste tedy porovnat a uvidíte…

03113-syry_boern-herbert1n.jpg

Karamelová klasika potěší každého

Chloubou farmáře Herberta je právě tento krasavec - Boer´n Trots s karamelem. Také on získal na již zmiňované soutěži World cheese Awards zlatou medaili. Má unikátní, pikantní příchuť, zároveň je lehce nasládlý a nechybí ony úžasné křupinky soli. Tohle je sýr pro sváteční a nevšední chvíle. Tohle je sýr, se kterým budete mít vždy úspěch. Herbert to ví moc dobře a je na něj náležitě pyšný.

Jste zvědaví, jak tento sýr vzniká?

Krok 1. Krávy přijdou na dojení. Denní čerstvé mléko se okamžitě zpracuje.

Krok 2. Sýraři přidávají kyselinu mléčnou a syřidlo.

Krok 3. Zahuštěné mléko (tvaroh) musí být rozřezán na kusy a zalisován do formy.

Krok 4. Sýr se vytáhne z formy a je ponořen do nálevu.

Krok 5. Sýr se omyje karamelovou směsí, která má tajné přísady podle starodávné rodinné receptury.

Krok 6.Sýr se položí na dřevěné desky a zraje, dokud nedosáhne perfektní chutě.

Semínkové potěšení pro zdraví a štěstí

V našich sýrárnách můžete narazit na opravdu zvláštní sýr. Boer´n Trots s dýňovými semínky. Ta jsou přímo nabita zdravými minerály. Sýr nejen, že nádherně vypadá, ale úžasně i chutná. Dejte si dohromady všechny klady, o kterých jsme tady doposud psali a přidejte k nim oříškovou chuť semínek a jemnou mrkev, která dodává krásnou barvu. Výsledek? Úžasný sýrový zážitek, který vás dostane.

Vařte se sýry Boer´n Trots

Sýry Boer´n Trots jsou dobré nakrájené k vínu. Jsou ozdobou každého sýrového talíře, obložené mísy či zrcadla. Nalijte si k nim dobré víno, například nyní vám bude chutnat Beaujolais nouveau 2016. Samotný Herbert si ke svým sýrům rád otevře dobré pivo. S Boer´n Trots můžete i vařit. Nejen na Silvestra vyzkoušejte fantastické fondue.

Text a foto: časopis Vemena.cz, Boutique Gurmán

03113-syry-boern-kolace.jpg

03113-syry_boern-oceneni.jpg

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz